'Het is echt een gemiste kans, dit verdrag is een enorm belangrijke stap', laat COC-woordvoerder Joyce Hamilton aan Spitsnieuws weten over de actie van de PVV. De PVV onthield zich van de stemming over het Lunacek-verdrag. Het verdrag stelt onder meer veroordeling van discriminatie op grond van seksuele geaardheid voor en wil bescherming van grondrechten onder de gezamelijke verantwoordelijkheid van de EU en haar lidstaten laten vallen.

Gisteren stemde een ruime meerderheid van 394 europarlementariërs, waaronder leden van SP, D66 en VVD, in met het plan. 176 leden stemden tegen en 52 parlementariërs onthielden zich van een stem. Onder hen ook drie leden van de PVV. De partij laat weten nog steeds een voorvechter te zijn van homorechten.

Het COC vindt dit echter niet consisent, aangezien de partij zich in Nederland opstelt als een fel voorvechter van LHBT-rechten. De PVV wil geen regulering van de bescherming van homorechten door Brussel, omdat de partij vindt dat Europa al teveel macht heeft. 'LHBT's mogen niet gediscrimineerd worden. Niet op het werk, niet in het onderwijs, niet in de gezondheidszorg, nergens. Maar hoe we dat regelen, daar gaan landen zelf over. Dat is niet aan de EU', schrijft PVV in een verklaring. 

Het COC verwacht spannende tijden in aanloop naar de Europese verkiezingen. 'De partijen waarmee PVV nu onderhandelt over een rechtse coalitie in het parlement (Front National uit Frankrijk en Lega Nord uit Italië) stemden zelfs tegen dit rapport. Mensen moeten beseffen waar ze naast de PVV mogelijk nog meer op stemmen.'

Bron: Spitsnieuws