Albanië stuurt dit jaar Hersi Matmuja, een héél boze 24-jarige vrouw die een groot orkest achter zich heeft. Allemaal leuk en aardig, maar in Kopenhagen wordt niet zozeer gewerkt met een orkest, maar met een orkestband. Check ook haar backings, die heel opzichtige witte oordopjes in hun oren hebben.

Het immer homovriendelijke Oekraïne hoopt hoge ogen te gooien met sekspoes Maria Yaremchuck, een soort imitatie Megan Fox in een nietsverhullende jurk. Het nummer is niet zo goed of opvallend als eerdere inzendingen (zie ook: Ani Lorak, Gaitana en Verka Serduchka) maar misschien vinden ze nog wel ergens een potje ‘nieuw geld’ om uit te pakken met showelementen.

Malta doet mee met de folky band Firelight, die bestaat uit een pianospelende vrouw met praktische kleding en minimaal twee hotte gozers. Dat heeft de cameraploeg die dit optreden vastlegde zich ook goed gerealiseerd, want de twee hotte gozers (getatoeëerde leadzanger Richard Edward Micallef en zijn gezellige tamboerijnspelende collega Leslie Decesare) zijn de hele tijd prima in beeld.

Volgende keer meer inzendingen (waaronder een Wit-Russische Euroshopper-Robin Thicke!), maar ik kon het niet laten om af te sluiten met een inzending van Melodifestivalen, het Zweedse nationale Songfestival. In Zweden wordt echt flink uitgepakt met de nationale voorrondes: de eerste voorronde werd ‘gewoon’ gehouden in hetzelfde stadion in Malmö waar vorig jaar ook het échte Songfestival werd gehouden, en de zaal zat bomvol. De komende vier weken is het iedere zaterdag om 20:00 uur feest, met nóg twee voorrondes, een wildcardronde (‘Andra Chansen’, klinkt heerlijk toch?) met uiteindelijk op 8 maart de echte Zweedse nationale finale. En je kunt het allemaal live in HD streamen via de website van tv-zender SVT!

Vorige week was de tweede voorronde en deze act, bestaande uit twee mannen en twee dragmeiden, heeft het helaas niet gehaald. Maar het is niet minder feestelijk, met pakkende zinnen als ‘Can anybody hear me?’ en ‘There’s somethin' goin' on!’. Let vooral ook even op het héérlijke montagemomentje op 1:30.

Tot volgende keer!