Nederland staat op de tweede plaats van meest LHBT-inclusieve krijgsmachten in de LGBT Military Index. Dat maakte het onafhankelijke onderzoeksbureau HCSS donderdag 20 februari bekend. HCSS stelde de lijst samen in opdracht van het Nederlandse ministerie van Defensie. De LGBT Military Index is vergelijkbaar met de Corporate Equality Index van Human Rights Campaign, waarin wordt onderzocht hoe homovriendelijk grote bedrijven zijn in hun beleid.

Nederland eindigt met het Verenigd Koninkrijk op een gedeelde tweede plaats net onder Nieuw-Zeeland. Een opvallende uitkomst is de Verenigde Staten, die zelfs na het afschaffen van Don't Ask Don't Tell op de veertigste plaats eindigen. 

De LGBT Military Index maakt gebruik van negentien pijlers om te kijken hoe LHBT-inclusief het leger van een bepaald land is. Deze pijlers omvatten onder andere de aanwezigheid van een organisatie die LHBT-legerpersoneel ondersteunt, erkenning, steun en uitkeringen die verleend moeten worden aan getrouwde homostellen, antidiscriminatiebeleid op basis van seksuele oriëntatie en de aanwezigheid van het leger tijdens 'Pride' evenementen.

De landen in de top 10 vallen volgens het HCSS op vanwege hun inspanningen om de acceptatie van LHBT's in het leger te vergroten. Bijna alle landen hebben organisaties opgericht om steun en belangenbehartiging te bieden. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht.