Het COC vindt het vreemd dat zij niet zijn uitgenodigd bij de bijeenkomst 'sport en mensenrechten' in Sotsji. 'Wij hebben driemaal met het NOC*NSF gesproken over het voorstel voor een bijeenkomst in Sotsji. In september, november en in januari met Camiel Eurlings. Daar is gesproken over de onderwerpen die bij de bijeenkomst behandeld zouden moeten worden: doping, matchfixing en mensenrechten', vertelt een woordvoerder van het COC tegen Volkskrant. Het COC vindt dat haar expertise een goede bijdrage aan de discussie had kunnen leveren.

Het NOC*NSF is het daar niet mee eens. 'Voor de bijeenkomst hebben wij alleen Amnesty International uitgenodigd.' Tijdens de bijeenkomst fungeerde Amnesty International-directeur Eduard Nazarski als expert op het gebied van mensenrechten en dat is volgens het NOC*NSF voldoende. Ook Human Rights Watch was niet uitgenodigd, omdat zij niet in Sotsji waren. 'Als het COC de benarde positie van de homo's in Rusland aan de kaak wilde stellen, had het zelf naar Sotsji moeten afreizen', aldus NOC*NSF.

De sportverslaggever van de Volkskrant die bij de bijeenkomst aanwezig was merkte op dat de homorechtensituatie eigenlijk niet werd uitgelicht. Toen hij vroeg waarom dat niet explicieter behandeld werd was het antwoord dat het toch was genoemd door Nazarski, en dat het niet met opzet buiten de agend werd gehouden. 

Het COC vindt dat het NOC*NSF de verantwoordelijkheid moet nemen om meer aandacht aan de positie van de LHBT-gemeenschap te besteden. 'Wij snappen dat je de sporters, die jaren hebben getraind om een topprestatie te leveren, niet mag belasten met deze taak', aldus het COC. 

De sportbond vindt dat het standpunt voldoende kenbaar is gemaakt. Zij vinden ook dat het een taak is van de VN of de Nederlandse overheid om uitspraken te doen over de wetten in Rusland. 

Tijdens de bijeenkomst verdedigde ook minister van Sport, Edith Schippers, de zware Nederlandse delegatie waarmee Rutte afreisde naar Sotsji. 'Je kunt ook wegblijven en heel stoer gaan lopen boycotten, en dat niemand precies in de gaten heeft dat je aan het boycotten bent, maar ik geloof meer in de dialoog. Rutte heeft als enige leider drie kwartier met Poetin gepraat en is ook met mensenrechtenorganisaties in gesprek gegaan.'

Bron: Volkskrant