Teeven belooft dat als deze ondertekening plaatsvindt, de Kamer zal worden geïnformeerd over de inhoud van de wet en de mogelijke betekenis op het toelatingsbeleid.

Asielverzoeken van homoseksuele Oegandezen worden ook nu al beoordeeld 'tegen de achtergrond van hun zeer fragiele positie in de Oegandese samenleving', aldus Teeven. 

UPDATE. Het asielbeleid voor Oegandese asielzoekers wordt versoepeld, mits hun homoseksualiteit geloofwaardig is. Dat liet staatssecretaris Fred Teeve weten in het Radio 1 Journaal. Volgens de staatssecretaris gaat het over zowel toelating al uitzetting. 

Teeven noemde de nieuwe wet 'draconisch'. 'Een wet waar we als Nederlandse regering zeer ontstemd over zijn. Je kan mensen niet terugsturen', zei Teeven. Hij zal de Tweede Kamer 'vandaag of morgen' informeren over het nieuwe beleid.

De president van Oeganda, Yoweri Museveni, tekende gisteren de omstreden wet. Volgens het COC worden Oegandese homo's hiermee vogelvrij en moet minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de Oegandese gezant in Nederland op het matje roepen.

De Nederlandse regering zette gisteren, nadat het nieuws uitkwam dat de anti-homowet was ondertekend, de hulp aan de Oegandese overheid stop. Minister Timmermans liet weten 'zeer teleurgesteld' te zijn in Museveni voor het tekenen van de wet. Timmermand wil internationaal, bijvoorbeeld in Europees verband, maatregelen treffen.

Bron: AD

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van Oegandese LHBT's in nood? Het Pride fonds van Amnesty International kan snel en flexibel veiligheidsmaatregelen steunen ter plaatse (was de brede beweging en dus niet alleen individuen ten goede komt). Ga voor meer informatie en het doen van een gift naar: www.amnesty.nl/pridefonds.