Bussemaker vindt dat de discussie die al gevoerd is rondom de mensenrechten in Rusland in aanloop naar de Winterspelen 'erg belangrijk is geweest', maar dat de discussie daarna niet moet stoppen.

De minister heft begrip voor de huidige situatie sinds de start van de Spelen in Sotsji, waarin de discussie wat is afgezwakt.  'Uiteindelijk gaan de Spelen natuurlijk over de sporters. Het is dus niet zo raar dat het dan over de sport gaat', aldus Bussemaker.

Ze pleit er wel voor dat de Russische homogemeenschap na de Spelen niet in de steek wordt gelaten. Volgens de minister doet Nederland dat vooral door te praten over de situatie in Rusland. 'Het afgelopen jaar hebben Rutte en Timmermans er veel aandacht voor gevraagd en ik heb dat in Moskou gedaan toen ik daar was en ook bij de bijeenkomst die het COC aan het begin van de Olympische Spelen heeft georganiseerd.'

Ook het werk van minister Edith Schippers (Sport) wordt door Bussemaker gewaardeerd. Schippers was vorige week aanwezig bij een debat van NOC*NSF over mensenrechten en sport. Daarnaast gaat Schippers naar de Open Games, georganiseerd door de Russische LGBT Sport Federation aan het eind van deze maand in Moskou. 

Na de Spelen zal het COC een belangrijke rol gaan spelen bij de verdere discussie. 'Ik heb subsidie beschikbaar gesteld aan mensenrechtenorganisaties in Oost-Europa, zodat zij kunnen samenwerken met het COC en van het COC kunnen leren', legt Bussemaker uit. 

Volgens de minister geeft contact met deze organisaties een beeld van wat Nederland voor de homogemeenschap zou kunnen betekenen. 'We kunnen bij hen navragen waar zij behoefte aan hebben, wat we daar kunnen doen. Dat kunnen we dan verder aankaarten. Dat doen we in Europees verband en dat doen we in internationaal verband. Die discussie blijven we echt voeren.'

Bron: Nu.nl