De onderzoekers vergeleken de sterftecijfers (1988-2008) met de houding tegenover homoseksuelen (General Social Survey). Door hun bevindingen te toetsen aan belangrijke factoren als ras, inkomen, opleiding en relatiestatus, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat er een duidelijk verband bestaat tussen homohaat en een snellere dood. 

'We hebben ontdekt dat homofobie gelinkt is aan een verhoogde mortaliteit bij heteroseksuelen', vertelt onderzoeker Mark Hatzenbuehler van Colombia University. Wie weinig of geen vooroordelen koestert tegenover homoseksuelen bleek gemiddeld 2,5 jaar langer te leven.

Volgens het team gaat homohaat vaak gepaard met een hoog stressgehalte, wat op de lange termijn zwaar kan doorwegen op het lichaam, en met name het hart. 'Voor bevooroordeelde mensen zijn interacties in groepsverband ontzettend stressvol. Stress lokt ongezond gedrag uit, zoals onder meer overeten, roken en alcoholmisbruik', legt de onderzoeker uit. In vergelijking met racisme zou de impact van homofobie echter het zwaarst doorwegen.

Bron: De Morgen