Met de Brooklyn Nets, die hem eerder die dag een contract gaven, won de 35-jarige Collins met 108-102 van de Los Angeles Lakers. Collins is de eerste openlijk homoseksuele sporter in een van de 4 grote professionele sportcompetities in de Verenigde Staten: de NBA, NFL, NHL en MLB. 

'Is dit een historisch moment? Daar ben ik helemaal niet mee bezig', liet Collins voor de wedstrijd op een persconferentie weten. 'Ik richt me op mijn taken in het team. Natuurlijk voel ik wel een bepaalde druk, maar dat is omdat ik 10 maanden niet in de NBA heb gespeeld en nu terugkeer.'

Collins had geen club toen hij in april 2013 uit de kast kwam. Vlak daarvoor speelde hij voor de Washington Wizards en eerder in zijn loopbaan kwam hij uit voor onder andere de Atlanta Hawks en de Bolton Celtics. 

De basketballer groeide in de afgelopen maanden uit tot een ambassadeur voor de homorechten. Hij bezocht de State of the Union-toespraak van president Barack Obama als speciale gast van diens vrouw Michelle en hij sprak een vergadering van de VN toe. 

De directeur van de Brooklyn Nets, Billy King, ontkent suggesties dat hij Collins zou hebben gecontracteerd om positieve publiciteit te trekken. 'We hebben hem nodig om redenen die te maken hebben met basketbal. Hij kan iets extra's brengen, daarom was het een goede keuze om hem een contract voor tien dagen aan te bieden.'

Bron: Nu.nl