De kiezwijzer gayvote is afgelopen week online gegaan en geeft informatie over wat de partijen de afgelopen periode hebben gedaan voor LHBT's en wat ze willen gaan doen. Zo schrijft het CDA Haarlem onder andere: 'We vragen aandacht voor woongroepen voor homoseksuele ouderen omdat dat een belangrijk middel is om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. Daarnaast stellen we aandacht voor LHBT-emancipatie als voorwaarde voor subsidie aan sportverenigingen.'

De 231 partijen komen uit 91 gemeenten. Rotterdam doet het het best, met 11 partijen, gevolgd door Den Haag (9) en Maastricht (7). De meeste inzendingen op Gayvote komen van D66: 41. Groenlinks wordt vertegenwoordigd door 31 partijen. PVDA en VDD beide met 24. In de kieswijzer staat ook welke kandidaten zelf LHBT zijn.

In 2010, bij de vorige gemeenteraadsverkieingen, stonden er 163 partijen op de roze kieswijzer. Uit onderzoek blijkt dat roze onderwerpen voor een ruime meerderheid van de homoseksuelen een rol spelen bij het bepalen van hun stemkeuze. Nederland telt bijna 1 miljoen LHBT's.

Bron: AD