De wet bestraft het hebben van homoseksuele relaties in Oeganda met de doodstraf. De wet werd in december al goedgekeurd en verbiedt 'elke propaganda' van homoseksualiteit. 

Volgens Museveni's woordvoerder Tamale Mirundi laat de president zich niet beïnvloeden door druk uit het buitenland. Mirundi doelt daarmee op de kritiek van de Verenigde Staten die de invoering van de anti-homowet ziet als een factor die de betrekkingen met zijn Afrikaanse bondgenoot 'bemoeilijkt'.

'President Musveni laat zich niet onder druk zetten door internationale pressiegroepen en heeft duidelijk laten weten dat welke beslissing hij ook neemt ten aanzien van deze wet, ze in het belang zal zijn van Oeganda en niet van het buitenland', aldus de woordvoerder. Hij onderstreepte tevens dat Oeganda 'een soeverein land is wiens beslissingen gerespecteerd moeten worden.'

Museveni is een vroom evangelist en hij vaardigde begin februari al een anti-pornowet uit die vooral het dragen van 'provocerende kleding' verbiedt. Ook verbande hij schaarsgeklede artiesten van de Oegandese televisie en plaatste hij het surfgedrag van internetgebruikers onder toezicht.

De president verklaarde eerder dat hij de anti-homowet niet zou goedkeuren omdat het 'slecht is om iemand te straffen omdat hij abnormaal is'. Museveni liet onderzoek doen door een groep wetenschappers die homoseksualiteit volgens hem bestempelden als 'aangeleerd in plaats van genetisch'. Zodoende kwam hij terug op zijn beslissing.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, verklaarde vorige week maatregelen te zullen nemen als de anti-homowet zou worden uitgevaardigd. 

De Zuid-Afrikaanse oud-bisschop Desmond Tutu vroeg Museveni gisteren nog om de anti-homowet niet uit te vaardigen. Hij vergelijkt het gedrag van de Oegandese president met dat van Hitler in Nazi-Duitland en is bang voor 'heksenjachten' zoals tijdens het apartheidsbewind in Zuid-Afrika. 

'De apartheidspolitie stormde slaapkamers binnen waar zich blanken bevonden die verdacht werden van het hebben van seks met zwarten. Het was vernederend voor hen wiens enige misdaad bestond uit het elkaar liefhebben, vernederend voor de politie én een smet op onze hele samenleving', aldus Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn strijd tegen apartheid.

Volgens Tutu is er geen wetenschappelijke basis of genetische verklaring voor liefde. Tevens is er geen wetenschappelijke of morele rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie, vindt de oud-bisschop. 'Praktijken waarvan Nazi-Duitland en het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind getuigden', aldus Tutu.

Bron: AD

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van Oegandese LHBT's in nood? Het Pride fonds van Amnesty International kan snel en flexibel veiligheidsmaatregelen steunen ter plaatse (was de brede beweging en dus niet alleen individuen ten goede komt). Ga voor meer informatie en het doen van een gift naar: www.amnesty.nl/pridefonds.