Begin maart gaat het VUmc opnieuw in gesprek met zorgverzekeraars om zo te proberen tot een oplossing te komen, laat een woordvoerder weten. Ondanks meerdere gesprekken met zorgverzekeraars is het budget van dit jaar bij lange na niet genoeg om nieuwe patiënten in behandeling te nemen die een sekseoperatie overwegen. Mensen die al op de wachtlijst stonden of al begonnen zijn met het traject, zullen geen nadeel ondervinden van deze ontwikkeling.

Het aantal mensen dat zich wil laten behandelen voor genderdysforie is in de afgelopen jaren met bijna 200% gestegen. Landelijk verzorgt het VUmc 85% van al deze gevallen. De rest, zo'n 30 tot 40 mensen, gaat naar het UMCG in Groningen. 

'Ook hier merken we dat we met weinig capaciteit zitten. We hebben een wachtlijst van ruim een half jaar en ieder jaar willen meer mensen zich aanmelden', vertelt plastisch chirurg Tim Middelberg van het UMCG.

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de reden dat steeds meer mensen zich aanmelden bij genderklinieken, maar Middelberg denkt dat dit komt door de toegenomen acceptatie binnen de maatschappij. 'Er is meer aandacht voor, onder meer door tv-programma's over transgenders, zoals het KRO-programma Hij is een Zij. Ook is de wet aangepast waardoor het minder lastig is om van geslacht te veranderen in bijvoorbeeld het paspoort', legt de plastisch chirurg uit.

Een andere oorzaak is dat voorheen alleen transseksuelen in aanmerking kwamen voor een behandeling, mensen die een volledige geslachtsverandering willen. 'Nu kunnen er ook mensen terecht die gedeeltelijke behandelingen willen ondergaan. Bijvoorbeeld wel hormonen, maar geen operatie om de borsten te verwijderen.'

Bron: Nu.nl