Het stadsbestuur van New York liet al eerder weten dat zij het niet eens waren met de beslissing van de organisatie om dit jaar wederom geen Iers-Amerikaanse LHBTI-groepen mee te laten doen aan het evenement. Individuele raadsleden en ambtenaren mogen nog steeds meedoen aan de parade, maar niet onder de vlag van het stadsbestuur of een andere vlag van een officieel overheidsorgaan.

Burgemeester van New York Bill de Blasio, wiens vrouw biseksueel is, heeft een krachtig standpunt ingenomen tegen de uitsluiting van LHBTI's tijdens de jaarlijkse St. Patrick's Day Parade. Hij zal de eerste burgemeester in 20 jaar zijn die niet meedoet aan het evenement. 'Ik ben niet van plan mee te doen aan de optocht', liet De Blasio weten tijdens een persconferentie.

'Ik zal meedoen aan een aantal andere evenementen om de Ierse afkomst van deze stad te eren, maar ik ben het simpelweg oneens met de organisatoren van deze parade', aldus de burgemeester. 

De organisatoren van de parade hebben kenbaar gemaakt dat LHBTI's welkom zijn om mee te doen, zo lang zij zich op geen enkele manier openlijk identificeren als LHBTI. 

Ook gemeenteraadslid Melissa Mark-Viverito heeft laten weten niet mee te doen aan de optocht. 'Ik heb een lang traject afgelegd als sterke voorstander van gelijke rechten voor de LHBTQ-gemeenschap, dus ik zal zeker niet meedoen', zei ze volgens New York Daily News. 'De burgemeester heeft een dappere stap gezet door niet mee te doen aan de optocht.'

De laatste keer dat een burgemeester weigerde mee te lopen in de St. Patrick's Day Parade was in 1993. Toen trok burgemeester David Dinkins zich terug om precies dezelfde reden: uitsluiting van LHBTI's. De New York St. Patrick's Day Parade vindt plaats op maandag 17 maart.

Bron: Gay Star News