Het wetsvoorstel werd vorige week aangenomen in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden van Arizona. In beide organen hebben Republikeinen een meerderheid, maar niet alle partijleden stemden voor de wet. Brewer hoort ook bij de Republikeinse Partij, maar besloot het plan te weren.

Haar beslissing wordt gesteund door twee partijgenoten die Arizona vertegenwoordigen in de landelijke senaat, onder wie oud-presidentskandidaat John McCain. Ook oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is blij met de beslissing. 'Dit toont waar leiderschap', vindt Clinton. 

Volgens de gouverneur zou de wet 'onvoorziene en negatieve gevolgen kunnen hebben'. Haar veto werd met luid gejuich begroet door honderden activisten die zich buiten haar kantoor in Phoenix hadden verzameld. De wet zou volgens de activisten discriminatie van homoseksuelen in de hand werken, terwijl voorstanders beweerden dat de wet de godsdienstvrijheid zou beschermen.

Brewer liet het argument van de tegenstanders zwaarder wegen in haar beslissing. 'Godsdienstvrijheid is een grondrecht van iedere Amerikaan, maar non-discriminatie is dat eveneens', aldus de gouverneur.

Bron: AD