Volgens directeur Irene Hemelaar van de Stichting Amsterdam Gay Pride benadrukken de internationale ontwikkelingen het belang van de parade, om zo aandacht te blijven vragen voor mensenrechten en de emancipatie van de homo-, lesbo- bi- en transgendergemeenschappen. “Ieder jaar verwelkomen en omarmen wij duizenden lesbiennes, biseksuelen, homoseksuelen en transgenderpersonen (LHBT's) in Amsterdam, die in het land van herkomst niet voor hun geaardheid uit kunnen komen. Voor hen is het belangrijk dat de pride ook de komende jaren blijft gewaarborgd. Dit soort evenementen zijn pas overbodig, ook in een voorlopersstad als Amsterdam, wanneer zij waar ook ter wereld veilig uit de kast kunnen komen.”

Intolerantie in Nederland
Hemelaar waarschuwt daarmee ook voor intolerantie in Nederland. “Ook hier is nog een hoop werk te verzetten. Nederland mag internationaal dan wel bekend staan als tolerant en vrij, toch zijn er ook in onze samenleving bevolkingsgroepen te vinden die niet vrij zijn om te kiezen voor het eigen geluk. Tolerantie jegens homoseksualiteit is immers (nog) niet in elke cultuur of religie vanzelfsprekend. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de rechten van LHBT’s in de wereld, maar juist ook in onze eigen buurten en wijken.” 

Botenparade 2014
Ook dit jaar staat Amsterdam van 26 juli t/m 3 augustus 9 dagen lang in het teken van de Amsterdam Gay Pride. Ruim 200 sportieve, culturele, feestelijke en emancipatoire activiteiten vinden plaats tijdens de 19e editie. Hoogtepunt is de Botenparade op 2 augustus. Maar liefst 120 inschrijvingen kon de organisatie voor dit onderdeel noteren. Vanavond zijn in een bomvolle club Sugarfactory in Amsterdam de deelnemers voor de maximaal 80 beschikbare plekken ingeloot. Dit jaar varen tijdens het evenement onder andere een Joodse, Marokkaanse en Amerikaanse boot mee. De Joodse bijdrage is een initiatief van Exodays, een nieuw groot internationaal evenement voor Joodse homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders dat tijdens de Gay Pride wordt gehouden. De initiatiefnemers van de Marokkaanse boot vinden het belangrijk om de zichtbaarheid van Marokkaanse LHBT’s te vergroten en taboes te doorbreken. De Amerikaanse inzending ‘Freedom to Marry’ vraagt aandacht voor ‘same sex couples’ om te mogen trouwen in de VS. 

Amsterdam Gay Pride
Om aandacht te blijven vragen voor de mensenrechten in het algemeen en de tolerantie, acceptatie en gelijkheid van LHBT’s in het bijzonder, waar ook ter wereld, wordt jaarlijks de Amsterdam Gay Pride gehouden. Immers, iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn en te houden van wie je wilt. De stichting Amsterdam Gay Pride faciliteert en organiseert samen met haar partners een negen dagen durend festival, dat een scala aan evenementen biedt op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de botenparade waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een spektakel. Het festival heeft als doel seksuele diversiteit zichtbaar te maken, mensen trots te laten zijn op wie ze zijn en solidair te zijn met doelgroepen en landen waar dit (nog) niet voor geldt. Meer info:  www.amsterdamgaypride.org

Foto: Marjolein van Veen