Het instituut voor ontwikkelingssamenwerking heeft de uitbetaling van dat bedrag uitgesteld vanwege de omstreden anti-homowet die onlangs door president Yoweri Museveni is getekend. Dat maakte de Wereldbank vorige week bekend.

De maatregel van de Wereldbank is hoogst ongebruikelijk. Het instituut bemoeit zich normaal gesproken niet met de binnenlandse politiek die gevoerd wordt in landen die financieel ondersteund worden. 'We hebben dit project uitgesteld om nogmaals te bekijken of de ontwikkelingsdoelstellingen niet negatief worden beïnvloed door inwerkingtreding van deze wet', liet de Wereldbank weten.

Het invoeren van de anti-homowet in Oeganda heeft wereldwijd voor kritiek gezorgd. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, riep Museveni op om de wet te herzien of in te trekken. Ook Nederland nam maatregelen door de ambassadeur van Oeganda te ontbieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast besloot minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 7 miljoen euro aan hulpgeld op te schorten. Het geld zou worden gebruikt om de justitiële sector in Oeganda te ondersteunen.

Bron: Nu.nl

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van Oegandese LHBT's in nood? Het Pride fonds van Amnesty International kan snel en flexibel veiligheidsmaatregelen steunen ter plaatse (was de brede beweging en dus niet alleen individuen ten goede komt). Ga voor meer informatie en het doen van een gift naar: www.amnesty.nl/pridefonds.