Hoewel de filmcritici lyrisch zijn over Jared Leto's acteerwerk in Dallas Buyers Club, zijn de echte transvrouwen niet bepaald gecharmeerd van zijn optreden. Jared Leto won dit weekend tijdens de Academy Awards een Oscar voor Best Supporting Actor. De zanger en acteur won overigens bijna elke prijs waar hij dit seizoen voor genomineerd was. 

Leto beschreef zijn karakter Rayon als een 'prachtig wezen' en maakte ook grapjes over het verkleden als vrouw. Verschillende transgenders reageerden toen de acteur de Oscar won. 'Als je vindt dat Jared Leto's optreden iets anders was dan overdreven, stereotyperend, cliché en schadelijk voor transgenders, rot op', schrijft een Twitteraar. 

'Een grote stap voor Jared Leto een grote klap voor de transgemeenschap', voegt een ander daaraan toe. 'Het feit dat elke transgender op mijn tijdlijn het optreden van Jared Leto als transgender beledigend vond zorgt er voor dat ik die film niet wil zien.' 

De Britse transactivist Paris Lees schrijft in Britse krant The Independent dat Leto's acteerwerk niet Oscarwaardig is, aangezien zij niets van Rayon herkende in transvrouwen die zij zelf kent. 'Als je een accuraat beeld wil van transgenders, moet je transgender acteurs gebruiken', schrijft ze. 

Overigens is niet iedereen in de transgendergemeenschap het eens met deze kritiek. Sommigen noemen het feit dat een niet-transgender acteur een transgender speelt juist een positieve stap, die erkent dat transgenders 'erbij horen'. 

In zijn speech noemde Leto de transgendergemeenschap niet. Hij droeg de prijs echter wel op aan alle aidsslachtoffers. 'Aan de 36 miljoen mensen die het gevecht tegen aids verloren hebben en aan iedereen die ooit onrechtvaardigheid heeft gevoeld omwille van wie je bent en van wie je houdt, vanavond sta ik hier met jullie en voor jullie', sprak Leto in zijn toespraak. 

Bron: Gay Star News