Verweijs debuutroman is deels autobiografisch. Hoofdpersoon Mark worstelt met het combineren van zijn geloof met zijn seksuele gerichtheid. Lange tijd weet hij zijn gevoelens te onderdrukken, totdat Freek in zijn leven komt. ‘Ik ben zelf gelovig opgevoed en dat heeft wel invloed gehad op mijn verdere leven. Om er nu over te schrijven voelt een beetje als een verwerkingsproces. Het geloof maakte altijd deel uit van mijn leven, en nu ook nog een beetje. Op dit moment werkte het echter niet beklemmendIk ben protestants opgevoed (gereformeerd), maar heb zelf ook een aantal jaren deel uit gemaakt van de evangelische gemeenschappen. Dit heeft een wat vrolijkere belevingskant.

Ik ben nu nog wel gematigd gelovig. Ik geloof dat er iets is, maar vind het lastig om te formuleren wat dat ‘iets’ precies is. Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik er niet alleen voor sta in het leven. Of ik dat ‘iets’ God moet noemen, weet ik niet. Ik ben opgegroeid in een religieuze gemeenschap en zulke gemeenschappen hebben vaak last van tunnelvisie. Er wordt niet erg veel zelf nagedacht en je wordt ook niet gestimuleerd om zelf na te denken. Ik ben echter altijd erg open geweest. Ik wilde mezelf niet verbergen en met de jaren heeft dat geresulteerd in mooie dingen.’

Een van de centrale thema’s in het boek is de dood, en dan met name het voortijdig overlijden van een geliefde. Vond je het moeilijk om hier over te schrijven?
‘Dit deel is niet letterlijk autobiografisch; ik heb gelukkig geen partner verloren. De inspiratie voor dit thema kwam deels voort uit een stukgelopen relatie. Dat kan soms ook een beetje voelen als doodgaan. Op jonge leeftijd heb ik wel mijn broertje verloren, dus ik werd al vrij snel geconfronteerd met dit zware aspect van het leven. Sinds zijn overlijden besef ik me dat iedere dag de laatste kan zijn. Dat wilde ik ook laten terugkomen in het verhaal. Enerzijds is Overleven heel dramatisch, maar het gaat ook over hoop en liefde.’ 

Probeer je een bepaalde boodschap uit te dragen met Overleven?
‘Ik wil jonge homo’s uit een religieuze omgeving stimuleren om de balans te vinden. Als homo die is opgegroeid in een religieuze gemeenschap, word je constant uitgedaagd die twee aspecten van je leven harmonieus naast elkaar te laten bestaan. Ik ben ook actief bij een organisatie voor christelijke homo’s en daar merk je dat het hard nodig is het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Ik hoop met Overleven het taboe tussen geloof en homoseksualiteit een stukje te doorbreken. Pasgeleden heb ik te horen gekregen dat het boek ook in Amerika zal worden uitgebracht. Ik denk dat het boek daar tevens een erg belangrijke rol kan spelen. In Amerika is homoseksualiteit op veel plekken nog gigantisch taboe, laat staan wanneer het in combinatie wordt gebracht met geloof.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die worstelen met hun geloof en hun geaardheid?
Laat je eigen gevoel niet ondersneeuwen door de mening van anderen. Blijf dicht bij jezelf. Ik denk dat als je goed naar jezelf luistert en trouw bent aan jezelf, je heel veel kunt bereiken in je leven.

Waar ben je momenteel verder mee bezig?
November vorig jaar heb ik een tweede boek uitgebracht, Help, ik ben depressief, ditmaal geen roman maar pure non-fictie. Ik ben twee jaar geleden met depressiviteit in aanraking gekomen en in die tijd heb ik vier maanden een dagboek bijgehouden. Als ik die fragmenten teruglees, schrik ik zelf soms nog een beetje. Het was een erg heftige tijd. Help, ik ben depressief bestaat uit twee delen: de helft van het boek omvat dagboekfragmenten uit die periode en de andere helft is een soort zelfhulpboek met advies en tips. Door mijn eigen verhaal te delen wil ik laten zien dat depressiviteit iets heel menselijks is. 

Ik ga me ook specialiseren in het onderwerp "homoseksualiteit en religie" op het gebied van coaching. In de toekomst zal ik nog meer titels schrijven over dit thema.'

Overleven is verkrijgbaar op Bol.com (€12,50, 56 pagina's, Brave New Books)

Coverbeeld (geïnspireerd op verhaal): © Sandra de Graaf