In Nederland bestaat ook veel boosheid over de mensenrechtenschendingen in Rusland en de antihomowet die daar sinds vorig jaar van kracht is. Het COC bepleitte, samen met onze Russische collega’s, dat de koning en de minister-president niet naar de opening van de Winterspelen in Sotsji zouden moeten afreizen. Een duidelijk signaal waardoor Nederland had kunnen laten zien dat we de schending van mensenrechten van LHBT’s en anderen in Rusland niet tolereren. Het COC verzamelde, met hulp van Gay.nl, in korte tijd ruim 38 duizend handtekeningen tegen de topzware delegatie, maar het mocht niet baten. 'We gaan om de sporters aan te moedigen, en dat doen we met deze delegatie', aldus premier Rutte bij de overhandiging van de handtekeningen. Politiek mocht volgens de premier geen rol spelen.  

Dat Rusland dit anders uitlegde, bleek uit de reactie van het Kremlin op de dag voor de opening. Een woordvoerder van Poetin liet weten dat hij verheugd was dat de Nederlandse regering – in tegensteling tot mensenrechtenactivisten - tenminste wél begrepen had dat er met de antihomowet niets mis is. 'Daarom komt niet alleen het koninklijk paar maar ook de minister-president van Nederland, dat wil zeggen de hele leiding van het land,' sprak de woordvoerder.

Nu is Rusland Oekraïne binnen gevallen. En dat is voor onze regering aanleiding om nog eens naar de Nederlandse delegatie te kijken en te besluiten dat die te zwaar is: prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en minister Schippers blijven thuis. De regering vindt het jammer dat ze de Paralympische sporters nu niet kan steunen: ‘Die hebben keihard getraind om dit waar te kunnen maken. Maar deze schending is zo gigantisch en ongekend, dat we als kabinet geen ander besluit konden nemen. Hoe treurig het ook is voor de sporters.’

Wijst dit op snel lerend vermogen: als we Margriet en Pieter sturen, beschouwt Poetin dat als steun voor de inval in de Oekraïne? Of is de antihomowet voor de regering niet ernstig genoeg om een duidelijk signaal af te geven? Wie zal het zeggen. Het argument dat men alleen gaat om de sporters aan te moedigen, houdt in elk geval geen stand. Want nog geen drie weken later blijkt politiek wel degelijk een rol te spelen bij de zwaarte van de delegatie. En dat is hypocriet.  

Ik blijf nog even hopen. Op mooie prestaties van onze Paralympiërs. Op openlijke afkeuring van de antihomowet door publiek, officials of sporters in Sotsji tijdens de Paralympische Spelen. En op een duidelijker signaal van de Nederlandse regering over LHBT-mensenrechten bij een volgend evenement van deze schaal.

Tanja Ineke is voorzitter van COC Nederland en zet zich in voor de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Kijk voor meer informatie over het werk van COC Nederland op www.coc.nl.