Tijdens opnames van Grey's in 2007 kwam naar buiten dat Isaiah co-speler T.R. Knight 'faggot' had genoemd op de set. Er volgde een rel die breed werd uitgemeten door de media. Uiteindelijk kwam Knight hierna publiekelijk uit de kast.

Maar het bleef niet bij een paar hatelijke opmerkingen. De situatie escaleerde verder toen Isaiah tijdens de Golden Globes in 2007 een paar misplaatste opmerkingen maakte. 'Ik ben dol op homo's. Ik wil ook een homo zijn. Oh alsjeblieft, mag ik homo zijn?', wauwelde de acteur.

Grey's Anatomy won een Golden Globe, dus volgde er ook nog een persconferentie. Isaiah bracht Knight wederom in verlegenheid door plots voor de microfoon te verschijnen en te roepen dat hij hem nooit een flikker heeft genoemd. Zie hier de ongemakkelijke situatie: 

Na alle drama werd de acteur dus ontslagen en sindsdien is er weinig van hem vernomen. Tot nu dus. Grey's Anatomy-schrijfster en bedenker Shonda Rhimes laat hem eenmalig terugkeren in de serie.

De reden? Actrice Sandra Oh stopt na tien jaar met haar rol en haar personage Dr. Cristina Yang was met Isaiahs personage Dr. Preston Burke verloofd, voordat hij zomaar van het toneel verdween. Haar afscheid zou niet compleet zijn zonder Dr. Burke, laat Rhimes in een verklaring weten. 'Het is voor mij belangrijk dat Cristina's reis op de juiste manier wordt afgesloten. Dr. Burke is daarin heel belangrijk. Hij maakt haar verhaal rond en dat is nodig om goed afscheid te kunnen nemen van onze geliefde Cristina.' Sandra Oh heeft aan Rhimes overigens aangegeven dat ze niet wil dat haar personage Cristina Yang om het leven komt. Zo blijft voor Oh de deur op een kiertje om in de toekomst wellicht voor een gastrol terug te keren in de serie. 

Homorechtenorganisatie GLAAD heeft bovendien verklaard blij te zijn met Isaiah's comeback. De belangenorganisatie meent dat de acteur de afgelopen jaren zijn leven heeft gebeterd. Zo zou hij zich regelmatig hebben ingezet om op te komen voor belangen van LHBT's.

Bron: TV Line