In Amsterdam wonen en leven relatief veel homo's en lesbiennes. Vaak geboren en getogen in andere gebieden van Nederland, trokken zij naar Amsterdam. Want Amsterdam is natuurlijk de beste plek om van alles te ontdekken, te ruiken, te proeven en te genieten. Amsterdam biedt veel jongeren de ruimte en gelegenheid om te ontdekken wie ze zijn, en waar ze van houden. Amsterdam biedt ruimte om te experimenten, te onderzoeken en te vinden. Dat velen na hun studie in Amsterdam willen blijven wonen, komt doordat die vrijheid ook verslavend is. Eenmaal gewend, kan men moeilijk meer zonder.

Maar niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend. Vele duizenden jongens en meiden in Amsterdam van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse achtergrond worstelen vroeg of laat ook met hun seksuele identiteit. Ook zij gaan op zoek naar wie ze zijn, voordat ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Maar voor hen is Amsterdam vaak niet die vrije stad; niet de stad waar ze vrijelijk op zoek kunnen gaan. In Amsterdam wonen vaak ook hun familie, hun vrienden, hun sociaal netwerk; iedereen die je in je zoektocht naar jezelf soms liever een tijdje niet tegenkomt. Zeker als die omgeving wat minder vrijzinnig en tolerant lijkt te zijn.

Een beetje ondersteuning kan dus zeker geen kwaad voor deze boys and girls. Niet dat de gemeente praatgroepjes moet gaan organiseren, laat ze het vooral zelf organiseren. Online, mobiel via Whatsapp of Telegramgroepen of door de zogenaamde zelforganisaties. Ook hun ouders moeten we hierbij niet vergeten. Is zoon- of dochterlief uit de kast, dan verandert er in het gezin natuurlijk ook heel veel. Maar de gemeente kan wel bijdragen in bewustwording, in het verzekeren van privacy en het scheppen van een tolerant klimaat.

Gelukkig zie je, zeker in Amsterdam, op dit gebied steeds meer zon tussen de wolken. De film I am gay and muslim wordt op steeds meer scholen vertoond, met vaak heftige discussies in de klas daarna. Na eerder een Hindoestanenboot (2011) en de Turkse boot (2012) zal er dit jaar een Marokkaanse boot meevaren tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Een geweldige ontwikkeling. De regenboog krijgt, eindelijk, steeds meer kleur.

Op woensdag 19 maart zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Belangrijk voor veel zaken als onderwijs, woningmarkt en zorg, maar zeker ook voor een stevig LHBT-beleid. Wil jij een regenboog met meer kleur, en een stad vrij voor iedereen? Stem dan op D66.

Jan-Bert Vroege
Kandidaat D66 Amsterdam
www.d66amsterdam.nl