Twee activisten, te weten Dmitry Chizhevsky en Anna Prutskova, belandden door hun verwondingen in het ziekenhuis. Chizhevsky werd drie keer geopereerd aan zijn linkeroog, maar is voorgoed blind aan dat oog dankzij het optreden van zijn belagers. 

De politie verzamelde destijds bewijsmateriaal - zoals kogels en vingerafdrukken - voor het opsoringsonderzoek. Het onderzoek werd echter voortijdig gestaakt en nu weigert een rechter van Sint-Petersburg de misdaden zelfs te kwalificeren als hatecrime tegen homo's.

Volgens Chizhevsky is de politie nalatig omdat het om misdaden tegen homoseksuelen gaat. 'Ik heb mijn volledige zicht niet meer, maar ik kan nog steeds zien dat er homofobie is', zegt de 27-jarige activist op social media. 

Amnesty International heeft de aanval verworpen en roept nu de Russische autoriteiten op om de aanvallers te berechten.

Adjunct-directeur van Amnesty International in Europa en Centraal-Azië, Denis Krivosheev, zei het volgende: 'De Russische autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het onderzoek naar, de opsporing van en de vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval. Dit is een serieus delict en het had dodelijk af kunnen lopen.' 

Bron: Gay Star News