In een interview met Amerikaanse zender ABC vertelde Gelsomino trots over wat Idaho te wachten staat. 'Idaho krijgt haar eerste openlijke homo-Republikein!' 

Zijn concurrent, Democraat Phyllis King, meent dat zij zich niet druk maakt om een eventuele voorsprong van Gelsomino vanwege zijn geaardheid. De race richt zich volgens haar op meer kwesties dan alleen homorechten. Toch is het niet ondenkbaar dat Gelsomino favoriet wordt. Op dit moment zijn homorechten een belangrijk thema in veel Amerikaanse staten, zo ook in Idaho. De staat is verwikkeld in een strijd om meer rechten voor koppels van hetzelfde geslacht. Zo is er een wetsvoorstel ingediend met het doel de woorden 'seksuele geaardheid' en 'seksuele identiteit' toe te voegen aan Human Rights Act Idaho. Gelsomino steunt dit voorstel en kan op deze manier het gezicht worden van die strijd.

Maar Gelsomino zou geen ware Republikein zijn als hij niet zou pleiten voor 'vrijstelling' van religieuze organisaties en overheidsinstellingen van deze wet. Die zouden zich niet aan de wet hoeven houden als ze dat niet willen, vindt de 21-jarige jongeman. Waar het op neer komt? Hij vindt dat het acceptabel moet zijn als een werkgever weigert iemand aan te nemen op grond van zijn geaardheid. Dus discriminatie is volgens de politicus okay, zolang het wegens religieuze principes is. Ehm, juist.

Diversiteit in de politiek is natuurlijk prima. Maar de opvattingen van deze man zijn wel heel tegenstrijdig. En concessies doen als het om de gelijkheidsstrijd gaat? Dat is net zoiets als een vrouw die carrière maakt, maar dit zonder aarzelen opoffert, als haar wederhelft het van haar verlangt. Gewoon omdat. Wat vind jij?

Bron: Queerty