De lente is aangebroken en met de eerste zonnige dagen krijgen we zin weer eens wat anders aan te trekken. Weg met die dikke truien en jassen, duik je kast in en kijk eens wat je tevoorschijn kunt toveren om leuk voor de dag te komen op het terras met een witte wijn erbij. De herenmodecollecties zijn hierbij een bron van inspiratie. Herenmode is nooit eerder zo booming geweest. Labels hebben de modebewuste man ontdekt en herenmode groeit tegenwoordig twee keer zo hard als damesmode. Dit betekent voor ons mannen een breed scala aan looks om uit te kiezen, op te variëren en mee te spelen. Want mode neem je niet te serieus en is vooral leuk. Hieronder vind je een selectie van drie looks die je met weinig moeite of geld jezelf eigen kunt maken. 

1 Florals
Bloemenprints zijn niet langer het exclusieve domein van vrouwen. Paul Smith is eerder bekend geworden met zijn gebloemde shirts en inmiddels hebben meerdere ontwerpers zoals Prada, Gucci en Dries van Noten de bloemen als inspiratie voor herenmode ontdekt. Niets zegt duidelijker dat je een zelfverzekerde man bent die zich niet vreemd voelt met wat bloemen op zijn kleren. Je kunt natuurlijk voor de ‘all over’ look gaan met een gebloemde broek, shirt en jasje. Maar misschien vind je het leuker om het wat subtieler aan te pakken met een bedrukt shirt of een bedrukte broek, in combinatie met een neutrale kleur. Spring has arrived!

vlnr: Dries van Noten, Gucci, Prada

2 Pastel
Het is waar, in de mode komen alle trends weleens op een of andere manier terug. Pasteltinten waren in de mode in de jaren vijftig toen, na de oorlog, Westerse economieën een wederopstanding beleefden en er een toekomst vol nieuwe mogelijkheden aan de horizon scheen. De huidige recessie loopt ook ten einde en de economie zit weer in de lift. Er komt wederom een tijd van groei en optimisme aan en modeontwerpers als Paul Smith, Marc Jacobs en Tom Ford hebben dat goed begrepen. Pastelblauw en -roze voeren hierbij de boventoon en komen voor in neutrale prints of bloemenprints. Combineer een neutrale print met wit of een drukke print en de look is af.

vlnr: Tom Ford, Marc Jacobs, Paul Smith

3 Futurama
De toekomst en de manier waarop we denken dat die eruit zal zien, blijft ontwerpers boeien. In de jaren zestig was men geobsedeerd met maanreizen en in reactie daarop maakten ontwerpers futuristische kleding met een mix van nieuwe materialen die eerder niet voorhanden waren. Tegenwoordig zijn het niet maanreizen maar de groeiende mogelijkheden van internet en technologie die ons bezighouden. Designers als Calvin Klein, Christopher Kane en Jonathan Saunders springen hierop in en ontwerpen futuristische kleding voor de moderne man die zich thuis voelt in de technologische wereld. Koele kleuren als blauw en wit, grafische lijnen en pixelprints zijn kenmerkend voor deze innovatieve sportieve look.

vlnr: Calvin Klein, Christopher Kane, Jonathan Saunders

Jean-Marc Gonsalves is student Modedesign aan de Artemis Academie in Amsterdam en doet verslag over de laatste modetrends in binnen- en buitenland.