Het Amsterdamse VUmc kondigde de patiëntenstop begin januari aan omdat het niet tot een akkoord kon komen met de verzekeraars over het budget. Sindsdien lukt het beide partijen niet om tot een overeenkomst te komen. De onderhandelingen tussen VUmc en zorgverzekeraars zijn nu zelfs stopgezet omdat ze het niet eens kunnen worden over het te vergoeden bedrag. Het VUmc wil dat minister Schippers de zorgverzekeraars dwingt meer geld vrij te maken, terwijl zij eerder deze maand zei dat ze er zelf uit moeten komen.

Door de problemen kunnen transgenders zich sinds januari niet meer aanmelden met genderproblemen. Dit terwijl het VUmc het enige ziekenhuis in Nederland is dat volledige behandeling van transgenders in alle varianten aanbiedt en 85 procent van alle zorg voor deze patiënten biedt. Onze redacteur Enzo van Steenbergen schreef eerder vandaag in NRC Handelsblad dat al zeker 175 mensen zijn geweigerd door VUmc sinds januari.

De NZa heeft naar eigen zeggen nog geen klachten ontvangen dat verzekeraars zich niet aan hun zorgplicht zouden houden, maar onderzoekt de zaak voor de zekerheid toch. De zorgautoriteit wil niet dat de transgenders “de dupe worden” van de onderhandelingen.

Genderzorg zit in het basispakket, waardoor verzekeraars verplicht zijn die te vergoeden. De verzekeraars vergoeden dit jaar voor 4,5 miljoen euro aan zorg voor genderoperaties, maar dat zou te weinig zijn om de toeloop van mensen die onvrede hebben met hun geslacht aan te kunnen. Volgens het ziekenhuis is het aantal mensen dat zich voor genderproblemen wil laten behandelen de afgelopen drie jaar met bijna 200 procent gestegen. Jaarlijks melden zich bij VUmc zo’n 400 volwassenen en ruim 200 kinderen. Volgens VUmc is er dan ook structureel 10 miljoen euro meer per jaar nodig vanuit de zorgverzekeraars.

Morgen praat de Tweede Kamer over dit thema.

Bron: ANP