In Londen werden Peter McGraith en David Cabreza, ouders van twee adoptiekinderen, in de echt verbonden. 'Dit zet druk op al die landen die onze rechten compleet negeren', zei McGraith. Premier David Cameron reageerde opgetogen. 'Wanneer de liefde tussen mensen wordt belemmerd door de wet, is het de wet die moet veranderen', zei hij.

De premier schreef een artikel speciaal voor Pink News. 'Het laat zien dat wij een land zijn dat haar tradities van respect, tolerantie en gelijkwaardigheid zal blijven eren. Het is ook een krachtige boodschap aan jongeren die onzeker zijn over hun seksualiteit. Het zegt heel duidelijk: 'je bent gelijk', of je hetero of homo bent.'

De nieuwe wet is een duidelijke verschuiving in een land dat iets meer dan tien jaar geleden nog een wet in de boeken had staan die 'promotie' van homoseksualiteit verbood. 'Sommige mensen zeggen dat homo's een nieuwe uitleg aan het huwelijk proberen te geven. Maar de definitie van huwelijk is al veranderd', zei Treadway, een 20-jarige student die is geboren in Los Angeles. 'Het is nu iets tussen twee mensen die van elkaar houden.'

Uit eerdere peilingen blijkt dat twee derde van de Britten voorstander is van het homohuwelijk. In het land is geen sprake geweest van grote protesten tegen het homohuwelijk, zoals die wel in Frankrijk te zien waren.

Engeland en Wales zijn de eerste twee delen van het Verenigd Koninkrijk waar homoseksuele stellen mogen trouwen. Een wetswijziging in juli vorig jaar maakte dat mogelijk. In Schotland volgt het eerste homohuwelijk later dit jaar, Noord-Ierland heeft vooralsnog geen plannen voor een cultuuromslag.

Bron: ANP en Pink News