De grote kanshebber dit jaar is Zweden, dat na ‘Euphoria’ van Loreen en ‘You’ van Robin Stjernberg een heel rustig, ingetogen nummer instuurt. Aan de voorrondes deden o.a. Alcazar (‘Crying at the Discoteque’), Dr. Alban (‘It’s My Life’), teenage heartthrob Anton Ewald én een heel gezellige groep met twee mannen en twee dragqueens mee, maar de bewoners van dit Ikealand kozen voor de powerballad van Sanna Nielsen. Gaat ongetwijfeld hoog scoren, en met de likability van Sanna Nielsen zit het goed; toen ze het nationale Songfestival had gewonnen wist ze de tekst even niet meer en dat was heel aandoenlijk.

De inzending van Letland slaat werkelijk nergens op. Misschien is het wel een statement om te laten zien dat Letland het Songfestival op geen enkele manier serieus neemt. Vage, op een enge manier opgewekte Jostibandtypes die iets zingen als ‘tep tep te-koeke-koeke’ en er is een dame die halverwege het nummer een schortje omdoet maar dat tien seconden later weer afdoet. Volgend jaar is het Songfestival in ieder geval níet in Letland.

Als je bij de inzending van San Marino denkt: ‘die naam ken ik!’, klopt! Valentina Monetta deed vorig jaar ook al mee met het nummer ‘Crisalide (Vola)’ en het jaar daarvoor met ‘The Social Network Song (Oh Oh - Uh - Oh Oh)’. Er is vast iemand bij de publieke omroep in San Marino die leeft volgens het motto ‘drie maal is scheepsrecht’. Zoals het je misschien is opgevallen houdt Monetta ervan als dingen tussen haakjes zijn, dus daarom wil ik mijn oordeel graag als volgt formuleren: Gaat Hem Niet Worden (En Stuur Volgend Jaar Eens Iemand Anders Uh-Oh).

Het nummer Cliché Love Song, de Deense inzending van dit jaar, maakt z’n titel volledig waar. Och, de clichés vliegen je om de oren. Maar je zingt het wel meteen mee en zanger Basim is gewoon heel aandoenlijk. En ook fijn dat Denemarken dit jaar geen beroep doet op een hinderlijke Titanicfluit. Of het ze hiermee lukt om ook in 2015 het Songfestival te mogen hosten moet nog blijken.

In samenwerking met Universal Music mag ik een exclusief én officieel Songfestivalpakket verloten. Een goedgevulde Eurovision Copenhagen 2014 tas, incl. buttons, pins, keychords, de officiële Eurovision 2014 dubbel-cd en nog veel meer! Bijzonder, want er is er maar één van in heel Nederland! En die kun jij winnen, alleen op Gay.nl! Wil je kansmaken? Mail dan naar win@gay.nl o.v.v. 'Eurovish' en vergeet niet je profielnaam mee te sturen! Members krijgen uiteraard voorrang.