Club iT vormde met haar extravagante feesten voor velen een thuishaven, een vrijplaats om zichzelf te zijn en een toevluchtsoord vol gelijkgestemden. Het doel van host Diva MayDay was dan ook om de magie van toen even terug te brengen en de gloriejaren en totstandkoming van de Amsterdamse gayscene op zaterdag 19 april te herbeleven.

Dat het een geslaagde reünie was blijkt wel uit het enthousiasme van iT-gangers. ‘Het lijkt wel alsof blijheid door de ventilators blaast, wat een heerlijke sfeer’ roept een enthousiaste Jordy. De 38-jarige winkelier kwam in de jaren negentig regelmatig in club iT en meent dat fervente iT-gangers een familie vormden. ‘Er was gewoon heel veel liefde. Ik heb in die jaren van mezelf leren houden’, zo vertelt hij verder. Ook Nicole is onder de indruk. ‘Ik denk dat die jaren bijna niet samen te vatten zijn in één avond, maar dit komt zeker in de buurt’, vindt ze.

Om de ode aan club iT compleet te maken nodigde Diva MayDay dj Jean uit, dé huisdj van iT. Ook Miss Bunty, vaste kracht van het CYFI-team, was erbij om de vocalen verzorgen. Leuke verrassing was de speech van Sylvana Simons. Halverwege de bombastische nacht haakte Simons nog even aan om samen met MayDay haar liefde voor club iT en wijlen grondlegger Manfred Langer te benadrukken. ‘Zonder Manfred was Amsterdam heel anders geweest. Ik heb in de iT leren entertainen, produceren en presenteren.’

Voor wie te jong was om de gloriedagen van club iT mee te maken, was er behalve de gebruikelijke nineties muziek en andere iT-deuntjes  in de kleinere zaal ruimte voor modernere pop- en R&B hits. Twee sexy en in glitters gehulde boys brachten de hele zaal aan het twerken.

‘Shake what yo momma gave ya!' werd er nu en dan geroepen. En óf dat gebeurde. ‘Yonce swagger all over the place. ‘Ze draaien zelfs Partition!’, roept de 21-jarige, Wesley. ‘Ik denk dat er weinig andere plekken zijn waar ze Beyonce’s nieuwste album draaien’, verklaart de sassy, schaarsgeklede jongen verder.

Een beetje cheesy misschien, maar deze Can You Feel iT was niet zo’n spektakel geweest zonder een toppubliek. Een nacht met een grote diversiteit aan vrolijke en uitgedoste bezoekers en waarbij vrijheid, liefde, tolerantie én plezier hoog in het vondel stonden. Met een extra dikke pluim voor host Diva MayDay. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot de volgende Can You Feel iT!

TEKST & BEELD: Naz Taha

\