Vorig jaar riepen we je op mee te doen met het onderzoek door een vragenlijst in te vullen. Met het onderzoeksrapport ‘Een wereld van verschil’ is nu een beeld verkregen van de seksuele gezondheid van LHBT’s en de factoren die hiermee samenhangen. 

Grensoverschrijding en seksueel geweld
Zorgelijk is dat LHBT’s vaak grensoverschrijding en seksueel geweld meemaken. Driekwart van de biseksuele vrouwen, twee derde van de lesbische vrouwen, de helft van de homoseksuele mannen, een derde van de biseksuele mannen en twee derde van de transgenders heeft wel eens te maken gehad met seksuele grensoverschrijding, zoals ongewenste opmerkingen en aanrakingen.

Bijna een kwart van de lesbische vrouwen en ruim een derde van de biseksuele vrouwen is slachtoffer geweest van seksueel geweld. Dit geldt ook voor een op de zeven homo- en bi-mannen en drie van de tien transgenders. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de psychische en lichamelijke gezondheid, maar ook voor de maatschappelijke participatie van slachtoffers. Met name LHBT jongeren en jongvolwassenen hebben te maken met grensoverschrijding en seksueel geweld, en verdienen extra aandacht. 

Aandacht voor transgenders
Uit het onderzoek blijkt verder dat de seksuele gezondheid van transgenders aandacht behoeft. Transgenders zijn minder seksueel actief en minder tevreden over hun seksleven. Seksuele problemen van transgenders hangen samen met onvrede met het lichaam. Transgenders die een operatie hebben ondergaan hebben een positievere seksbeleving. Transgenders met een onvervulde transitiewens zijn minder tevreden dan transgenders die geen transitiewens hebben of die hun wens al vervuld hebben. 

Preventie en hulpverlening noodzakelijk
Preventie van seksueel geweld onder LHBT’s blijkt ook van groot belang. Seksueel geweld moet worden voorkomen door signalen te herkennen en natuurlijk herhaling te voorkomen. Daarnaast verdienen transgenders het passende, professionele hulp te krijgen voor hun seksuele problemen.

Professionals dienen LHBT-sensitief te zijn en in staat om aandacht voor seksualiteit, seksuele diversiteit en genderdiversiteit in hun werk te integreren.