Combinatie
Populaire drugs zijn momenteel onder andere GHB, GBL, wiet, poppers, XTC, cocaïne en ketamine. En natuurlijk ook alcohol. Vaak worden middelen in combinatie gebruikt. Dat is riskant, omdat lastig te voorspellen is wat het effect precies zal zijn. Judith Noijen, preventiemedewerker bij Jellinek en projectleider van Pink Unity, legt uit: 'Waar het vooral misgaat en wat vaak voorkomt is combinatiegebruik. GHB en alcohol bijvoorbeeld. Een minder bekende maar ook zeer riskante combinatie vormen poppers en Viagra.' Dit is vooral een risico omdat beide middelen bloedvatverwijdende eigenschappen hebben. Door ze samen te gebruiken versterken ze elkaars werking. Noijen: 'De combinatie kan dus tot een veel te snelle en sterke bloeddrukdaling leiden, met flauwvallen, bewusteloosheid, en zelfs een hartinfarct tot gevolg.'

Controle verliezen
GHB en GBL blijven onverminderd populair in een deel van de gayscene. Niet alleen tijdens het stappen, ook op seksfeesten bij iemand thuis of in een club worden deze drugs gebruikt om seks intensiever te beleven. Gebruik je GHB of GBL, dan is voorzichtigheid altijd belangrijk: het verschil tussen de werkzame dosis en een overdosis is erg klein, en ook nog eens verschillend per persoon. Je rekent dus niet zo maar even uit wat een voor jou veilige dosis is. Neem je te weinig dan voel je niks of nauwelijks iets, neem je te veel dan loop je al snel het risico de controle te verliezen over wat je doet – en met wie – of zelfs out te gaan. Wil je GHB gebruiken, neem de dosis dan rustig in, verspreid over ongeveer een uur. Let goed op hoe je lichaam erop reageert, stop met innemen zodra je effect voelt. Combineer het nóóit met alcohol. Noijen: 'Alcohol en GHB versterken elkaars verdovende effect waardoor je nog veel sneller een overdosis kunt krijgen. Dat kan levensgevaarlijk zijn.' Ook het gebruik van Ketamine zit in de lift. Ook hier luistert de dosering erg nauw en zijn de gevolgen vaak ernstiger dan gedacht. Zorg dus dat je weet wat je gebruikt en gebruik het op een manier die risico’s beperkt. Op Man tot Man staat in het onderdeel Seks onder invloed uitgebreide informatie over elke drug en de gevolgen ervan in bed.

Ken je drugs
Goed eten voordat je gebruikt, uitgerust zijn, en gebruiken met vrienden of sekspartners die je vertrouwt kan helpen om risico’s te beperken. Als je een middel gaat gebruiken dat je niet kent, lees je dan eerst in over de werking en bijwerkingen ervan en met welke andere middelen je het zeker niet moet combineren. Niet alle tips voor gebruik zijn bijvoorbeeld goed toepasbaar op elke soort drugs. Ketamine valt bijvoorbeeld weer niet goed op een volle maag. Via drugs-test.nl kun je onder meer coke, Ketamine en XTC laten testen. Het vrijwaart je niet van risico’s, maar geeft wel meer inzicht in wat je neemt en geeft je dus enige controle over je gebruik. Maar weet wel: 'Drugsgebruik zonder risico bestaat niet. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet', aldus Noijen.

Alle informatie op een rijtje
In de Mancyclopedie op Man tot Man vind je in het onderdeel ‘Seks onder invloed’ alles over de werking van drugs (inclusief alcohol en erectie-stimulerende middelen) en de effecten van deze middelen op je seksleven. Ook vind je hier uitgebreide informatie over de risico’s van drugsgebruik, hoe je deze risico’s kunt beperken en hoe je op een zo veilig en gezond mogelijke manier met drugs omgaat.