Wanneer een gehuwd lesbisch koppel een kindje krijgt, zullen beide moeders automatisch juridisch ouder worden van hun kind. Bij niet-gehuwde koppels kan de niet-biologische moeder of meemoeder haar kind simpelweg erkennen bij de burgerlijke stand. 'Dezelfde regels gelden nu voor lesbische koppels als voor heterokoppels', verklaart Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria. 'Een periode van juridische onzekerheid voor zowel moeders als kind is hiermee eindelijk weggewerkt. We zijn dan ook enorm opgelucht.' Voorheen moesten meemoeders een adoptieprocedure doorlopen om juridisch ouder te worden van hun eigen kind.

De wet voorziet ook een overgangsmaatregel voor kinderen die geboren zijn voor de aanpassing van de wetgeving. 'Kinderen die nog geen twee juridische ouders hebben, en nog niet door hun meemoeder geadopteerd zijn, kunnen gewoon via de burgerlijke stand erkend worden', legt Borghs uit. 'Let wel, ook gehuwde meemoeders moeten in dit geval via de burgerlijke stand gaan.' De wet treedt pas 6 maanden na publicatie in het Belgisch Staatsblad in werking. Ook koppels die nog in blijde verwachting zijn, zullen dus misschien van deze overgangsmaatregel gebruik moeten maken.

De goedkeuring van het wetsvoorstel rond meemoederschap is er gekomen dankzij de inzet van Sonja Becq (CD&V), Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Annemie Turtelboom (Open Vld), Els Van Hoof(CD&V) en Guy Swennen (sp.a). Uiteindelijk kreeg het de steun van alle meerderheidspartijen en oppositiepartijen N-VA en Groen.

Bron: Persbericht ZiZo