Een zeer behouden vaart
Mocht jij of een van je medereizigers een Marokkaans, Iraans, of Iraaks stempel in het paspoort hebben staan, wees dan rúím op tijd op het vliegveld. De Israëliërs staan sowieso niet bekend om hun soepele grenscontrole, maar deze inktvlekken zullen het proces niet voor je vergemakkelijken. Wees er op de terugweg op voorbereid om overdreven lang in de rij te staan voor de zogenaamde ‘ionentest’, waarbij ze met een lapje over ál je bezittingen gaan en deze door een machine halen, op zoek naar sporen van drugs en explosieven. Positieve kant: dit wordt een van je veiligste vluchten tot nu toe. El Al vliegt twee keer per dag vanaf Schiphol naar Tel Aviv, behalve op vrijdag (1 vlucht) en zaterdag (geen vluchten). 

JapanikaOntbijt is het nieuwe diner
Veel restaurants in Tel Aviv, zelfs bepaalde filialen van McDonald's, serveren koosjer eten. In het geval van de Mc betekent dat dus: geen cheeseburgers. De koosjere maaltjes zijn op zich prima te verteren, maar voor een echt culinaire sensatie raden we je toch aan de traditionele keuken links te laten liggen. Breng zeker een bezoekje aan Kimmel, waar je zowel kunt genieten van overheerlijke wereldtapas en dito bediening. Schroom niet om een extra bordje paddenstoelenrisotto of geitenkaasravioli te bestellen. Krijg je geen spijt van. Daarnaast kun je bij Benedict 24 uur per dag (!) ontbijt krijgen, van de heerlijkste American Pancakes met witte chocolade, tot een gebakken eitje met bacon (!) en kaas (!). Precies. Verre van koosjer dus. Een stevig ontbijt is überhaupt een goed alternatief voor een avondmaal. Tegenover Benedict zit Japanika, een sushitentje waar je voor nog geen € 15,- pp je buikje rond kunt eten. Door de hele stad bevinden zich filialen van am:pm (somebody hit the light, so we can rock it day and night!), minibuurtsupers waar je 24 uur per dag drinken, chips, koekjes en kiloverpakkingen humus kunt inslaan (‘t wordt hoog tijd dat Appie deze ook gaat verkopen!). De állerlekkerste sapjes vind je bij een kraampje op de kruising van Dizengoff en Ben Gurion St. en lunchen kun je prima bij Sus Etz op Shenkin.

Facebook: dé Israëlische datingapp
Als je de ‘plaatselijke keuken’ écht goed wilt proeven, moet je Atraf installeren. Da’s het Israëlisch equivalent van Grindr, maar Atraf werkt ook in je webbrowser. Wees wel voorbereid op een zekere agressie vanuit de plaatselijke bevolking: jij bent nieuw vlees, zij willen neuken en wel nú. Als je niet meewerkt krijg je de wind van voren. Ook handig: op Atraf vind je meteen een overzicht van de verschillende gayfeestjes, en dat zijn er nogal wat. Wat doen Israëlische gays dan als ze niet meteen van bil willen, maar zin hebben in een koffiedate? Dan gebruiken ze Facebook. Dus bekijk nog eens de Facebookpagina van die Israëlische student die je een paar jaar geleden ontmoette, en stuur vooral een berichtje naar leuke mensen die op zijn Facebookstatussen hebben gereageerd. Iets waarvoor mensen in Nederland je bij Facebook zouden aangeven, is in Israël de normaalste zaak van de wereld. Als je het écht niet meer weet kun je ‘s nachts naar Park Haatzmaut, vlakbij het ‘gay strand’.

Dreck (foto Yuval Atzili)Dreck, een van de leukste feestjes in Tel Aviv (foto: Yuval Atzili)

Tel Aviv bij nacht
Tel Aviv telt slechts één à twee bars die zichzelf bestempelen als gaybar. Er is echter een zeer groot aantal straight friendly bars en bijna iedere dag vinden er één of meer gayfeestjes plaats. De mixcultuur viert hoogtij in Tel Aviv. Fans van het Songfestival móéten op zondag naar Evita, waar een groepje gezellige jongens en meiden, genaamd Eurofalsch, Songfestivalknallers van toen en nu met 100% kloppende danspasjes playbacken. Echt genieten, en het is volgens ons slechts een kwestie van tijd tot een Nederlandse partyorganisator deze gouden formule kopieert. Je kunt ook naar Shpagat, een met gymattributen ingerichte gaybar, waar ze op woensdagavond een lesbian night hebben. Toen wij er waren, was de eigenzinnige, nieuwe muurdecoratie – met o.a. tekeningen van bebloedde tampons – vers aangebracht. Dreck is een superleuk wekelijks feestje op woensdag, met erg leuke muziek. Voor een wat ruiger feestje kun je naar Beef, met het motto ‘be masculine, be sexy, be friendly, be safe, be proud, just beef’. Fans van concepten als La Demence en Rapido komen goed aan hun trekken bij Forever Tel Aviv, één keer per maand bij HaOman 17 en één keer bij The Block, een grote club gevestigd in het New Central Bus Station. Maart dit jaar beleefde het feest tevens zijn eerste Nederlandse editie, Forever Amsterdam, in de Sugar Factory.

 • Shpagat, dagelijks geopend met op woensdag lesbian night 
 • Evita, dagelijks met op dinsdag Drag Night en op zondag een hysterische Songfestivalavond 
 • Dreck, iedere woensdag, een van de leukste feestjes van Tel Aviv
 • Forever Tel Aviv, een keer per maand in The Block
 • Arisa, wekelijkse gay night met oriëntaals smaakje in Comfort Club
 • Beef, ook wel Tel A-beef. Organiseren verschillende feesten gericht op beren en andere fetishlovers, waaronder het wekelijkse Meatball, en het maandelijkse BEEFjerky
 • All Stars, een van de bekendste lesbofeestjes van Tel Aviv met hits uit de 70's en 80's 

Broodje bal
Trek in een socialistisch broodje falafel? Bij Ratzon op King George Street lunch je met een Israëlisch broodje bal voor het luttele bedrag van zes sjekel (ongeveer 1,25 euro). De kikkererwtenballetjes worden vers voor je gefrituurd en zijn verrassend groot van formaat! Met hun hysterisch goedkope tarieven heeft de keten de gemiddelde prijs van een broodje falafel ontzettend omlaag gebracht. Bonuspunt voor deze sympathieke move!

Gaypride
De gaypride in Tel Aviv vindt altijd plaats in de tweede week van juni, met als hoogtepunt de pride parade op zaterdag. Opvallend is dat in Tel Aviv de gaypride niet wordt georganiseerd door de community (al dan niet met een subsidietje), maar door de gemeente zelf. Ze ziet de gay pride, heel verstandig, als een stukje onmisbare citymarketing. De eerste succesvolle pride, die overigens nog niet werd georganiseerd door de gemeente, vond plaats in 1998. Er was een voorloper in 1975, maar dat was niet zozeer een feestje als een demonstratie en de sfeer was op z’n zachts gezegd niet opperbest. 

Cruisen met een buggy
Hoewel er voldoende mannen op boulevards als Rothschild en Dizengoff cruisen met honden, wordt er ook heel uitvoerig met buggy’s gecruist. Als homoman in Israël is het namelijk heel normaal om rond je 35ste te beginnen aan kinderen. Natuurlijk wel met een Joodse vrouw of donor. Afgezien van de drang om het gedecimeerde Joodse volk te herpopuleren, lijkt het bijna alsof ze kinderen nemen als compensatie naar hun ouders vanwege hun homoseksualiteit: gay zijn is daardoor best wel oké, zolang je maar (Joodse) kinderen verwekt. Dit wordt enigszins makkelijk gemaakt door het feit dat enkel de eicel Joods hoeft te zijn. Sinds 2005 is het voor Israëlische homo’s ook mogelijk om te adopteren.

Strak in het pak
Israël is het enige land ter wereld met zowel een mannelijke als een vrouwelijke dienstplicht. Wees dan ook niet verbaasd als je binnen een kwartier na aankomst op Ben Gurion Airport in aanraking komt met een peloton G.I. Joe’s en Jane’s die het hart van menig man en vrouw sneller zullen doen kloppen. Alle Israëliërs – ook de dames – moeten namelijk drie jaar dienen in het leger (vrouwen twee). Geen ruimte voor gepuber dus als Israëlische tiener. Na hun legertijd vliegen de meeste jongeren een jaar naar een goedkoop land om alles te doen wat god verboden heeft, waarna ze terug in Israël aan hun studie beginnen. Mooiste bijkomstigheid van dit verhaal: nagenoeg de hele bevolking heeft een wasbordje waar je een stuk kaas op kunt raspen. 

Homomonument (foto: Monique Samuel)Het Homomonument (foto: Monique Samuel)

Huldai en de homo’s
De huidige burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai (letterlijk ‘Ron Rat’), startte in 1998 niet bepaald op goede voet met de gay community. Deze conservatieveling bestempelde net na zijn aantreden homo’s als insecten. Inmiddels is dit slimme knaagdier echter 180 graden bijgedraaid. Zijn belangrijkste woordvoerder is homo, alsmede een groot deel van de gemeenteraad. Hij heeft het zelfs zo goed voor elkaar dat hij de stem geniet van ongeveer vijftig procent van de gay community. Hij heeft ontzettend goed door dat de pink dollar in Tel Aviv onlosmakelijk verbonden is met het liberale karakter van de stad. Zo werd Tel Aviv onder zijn bewind bijvoorbeeld de achtste stad ter wereld met een homomonument.

Foto: Martijn KamphorstBeach boys
Voor het Hiltonhotel ligt een stuk strand dat officieel ‘Hilton Beach’ heet, maar in de volksmond het gay beach wordt genoemd. Inclusief rekken om allerlei oefeningen mee te doen. Of om gewoon kwijlend toe te kijken hoe de plaatselijke bevolking haar oefeningen doet. Ook leuk om te weten: twee groeperingen waarvan je in eerste instantie niet zou zeggen dat ze veel met elkaar ‘hebben’, zijn hetzelfde strand toebedeeld. 2/3 van het Hilton Beach is voor homo’s, maar de rest is, na een flinke omheining, bedoeld voor ultraorthodoxe Joden. Het zorgt voor de nodige hilariteit wanneer een verdwaald ultra-orthodox koppel buiten de omheining dwaalt en ongemakkelijk langs de bloedhete, nakende adonissen op het naburige strand waggelt.

We love our pussy
Op straat vind je veel zwerfpoezen. Die worden, in tegenstelling tot de zwerfhonden, niet massaal afgemaakt, maar gecastreerd. Een gecastreerde poes is te herkennen aan een klein instulpsel aan hun oor, zo weet de gemeente welke poezen ze nog moet ‘doen’. Veel mensen voeren de zwerfkatten en het is nu zelfs illegaal ze te vermoorden. Leuke kattenrestauranttip: Hamitbahon, een restaurant vlakbij de Carmel Market, waar heerlijk eten wordt geserveerd door een stel vermoedelijk lesbische meiden die de tent als een soort McLeod’s Daughters runnen. Inclusief een grote collectie ingelijste poezen en poezentoiletbordjes (die het overigens vrij lastig maken te onderscheiden welk toilet nu bedoeld is voor de ‘katers’)!

Slapen
Tel Aviv zit echt barstensvol met hotels. Een probleempje: ze hebben niet echt 3- of 4-sterrenhotels. Dus óf je zit in een hostelachtige omgeving, of meteen in een peperduur hotel aan het strand. Voor dat laatste is natuurlijk iets te zeggen, al is het alleen al vanwege de fantastische zonsondergangen. In het kader van ‘treat yo self’ zou je dus een kamer kunnen boeken in het prijzige maar oh zo luxe Carlton hotel, inclusief ‘roof top pool’, chocola plus een heel cosmeticapakket bij het inchecken, het lekkerste bed waar je ooit in zult slapen, en zowaar een frozen yoghurt machine bij het ontbijt (!). Via booking.com vind je allerhande hotels en appartementen in verschillende prijsklassen, mogelijk biedt Airbnb.nl ook soelaas.

Cultuur
Het Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre werd in 1989 opgericht door de Dellal familie uit Engeland, om hun overleden dochter Suzanne te eren. De dansschool is gevestigd in Neve Tzedek, en bestaat uit vier zalen waar optredens gegeven worden, meerdere repetitiestudio’s, een restaurant en café en een aantal pleinen waar ook outdoor optredens worden gegeven. Tijdens de gaypride kun je producties bij ze zien als de voorstelling ‘Love Fire’ van Yasmeen Godder en ‘Naharin’s Virus’ van de Batsheva Dance Company. Toch niet de minste namen. In Jaffa, een oude havenstad die tegenwoordig een stadsdistrict van Tel Aviv is, vind je veel mooie oude gebouwen en straten, veelal gerestaureerd en een vlooienmarkt waar je rommel kunt kopen. Het in Jaffa gelegen museum van Ilana Goor (denk Ans Marcus meets Loes Luca) is absoluut een bezoek waard.

The Aguda
Dit is het Israëlische equivalent van COC/çavaria. De organisatie bestaat sinds 1975 en richt zich hoofdzakelijk op het verwerven en beschermen van gelijke rechten voor de Israëlische LHBT’s. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tel Aviv, maar de organisatie heeft diverse vestigingen door het hele land. 

Uitstapjes

Dode Zee
Het is even rijden, maar dan heb je ook wat. De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld. In 2005 lag de waterspiegel van de Dode Zee 417,5 meter onder zeeniveau, waarmee het de laagst gelegen plek op het aardoppervlak is. Met andere woorden: lekker aangenaam temperatuurtje! Door het hoge zoutgehalte kun je hier als een soort menselijke tuimelpop de middag doorbrengen. Zorg er wel te allen tijde voor dat je geen water in je oog krijgt, want een misplaatste ejaculatie is kinderspel vergeleken bij de pijn die je dan moet doorstaan. Nadat je een halfuurtje hebt rondgedobberd en je poriën zo wijd open staan dat je huid als een soort schuurpapier aandoet, kun je jezelf volledig insmeren met dode zeemodder. De dikte van deze modder maakt het een perfect middel voor wat tijdelijke body alteration. Je bent dus slechts één kleiworp verwijderd van die indrukwekkende tennisbalbiceps, Johnny Bravo-kuif of kattenoortjes.

Jeruzalem
Voor wie trek heeft in een wildwaterkanotocht door de religieuze stromingen die Israël rijk is, is Jeruzalem een 'must visit'. Een paar hotspots zijn de Arabische bazaar (goedkoop, heerlijke falafel, gezellige souvenirs) de Klaagmuur (nee, hier kun je geen klacht indienen over de matige kwaliteit van Gaga’s meest recente album) en het uitzichtpunt op de Olijfberg (perfect moment om je nieuwe Facebookomslagfoto te schieten).

Holon
In Holon, ‘het Almere van Israël’, vind je het Design Museum, met wisselende exposities. Wel erg gefocust op kinderen, net als de rest van Holon, overigens.

4 regels in Tel Aviv

 • Mensen zijn direct: schrik dus niet als iemand je na één kop koffie vraagt naar je netto salaris, favoriete standje en die vreemde moedervlek naast je rechterwenkbrauw.
 • Persoonlijke afstand bestaat niet: de gemiddelde inwoner van Tel Aviv slaat binnen no-time een arm om je heen of drukt een kus op je wang.
 • Men is aan de late kant: de meeste feestjes worden pas gezellig druk rond half twee ‘s nachts.
 • In Tel Aviv ben je nooit alleen. Mensen zullen je namelijk begroeten, al hebben ze je nog nooit ontmoet. Gezellig, niet?

 Wist je dat:

Foto: Martijn Tulp

 • Tel Aviv letterlijk ‘lenteheuvel’ betekent?
 • 45% van het budget van de overheid naar defensie gaat?
 • er weinig straatmisdrijven plaatsvinden in Tel Aviv? Hand-in-hand lopen met je vriend of vriendin levert je hier weinig scheve blikken op, ook ‘s avonds laat.
 • over een groot aantal ‘speeltuinen’ voor volwassenen beschikt? Wat lijkt op een simpel klimrek en een schommel, blijkt van dichtbij een volwaardige openbare outdoor gym te zijn. Geen sprake van ‘hang’jongeren dus.
 • veel gay slang bestaat uit Arabische leenwoorden? Bijvoorbeeld: habibi (lieverd, schat) of het woord hi’ush; een slang begroeting die zoveel betekent als ‘hé, meid!’
 • het Hebreeuwse woord voor aubergine wordt uitgesproken als ‘gadziel’? Handig voor als je indruk wilt maken op je date wanneer je baba ghanoush bestelt, of op de HaCarmel markt langs het kraampje met reuzenaubergines loopt.
 • 1 euro ongeveer 5 sjekel waard is?
 • De straten in Tel Aviv ’s nachts bezaaid liggen met ‘business cards’ van schaars geklede meiden die zichzelf aanbieden voor allerhande erotische diensten? Prostitutie legaliseren zou de stad een hoop schoonmaakkosten besparen.
 • Het sinds 1988 niet meer crimineel is om gay te zijn in Israël?
 • Het in Tel Aviv best een goed idee is ongedierte in huis te halen? De bestrijdingsdienst heeft namelijk een fantastisch leuke wagen, met gezellig muziekje en bonte aankleding die op ieders gezicht een glimlach toveren. Met een beetje geluk kom je met deze vrolijke mobiel in aanraking tijdens je bezoek. Je weet niet wat je ziet!
 • taxi’s prima te betalen zijn in Tel Aviv. Gemiddeld kost een rit je 5 tot 10 euro. Een nog veel goedkoper alternatief zijn de pendelbussen die je voor 6,50 sjekel (1,35 euro) per rit door het centrum rijden. Niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, want de busjes stoppen niet daadwerkelijk, maar scheppen je als het ware op van de straat. Ga nadat je erin gesprongen bent eerst lekker zitten en handel dan de betaling af door je centjes door te geven aan de persoon die voor je zit.
 • je voor ongeveer drie euro per dag een kekke groene fiets kunt huren? Je kunt er wel steeds maar een halfuur gebruik van maken, maar gelukkig wordt door middel van een handig touchscreen bij de parkeerplaatsen aangegeven waar de volgende standplaats zich bevindt.

Tekst: Martijn Kamphorst / Martijn Tulp