Malta, Noorwegen, Polen, Oostenrijk, Finland, Wit-Rusland, Zwitserland, Griekenland, Slovenië en Roemenië wisten zich te kwalificeren voor de finale. Israël is verrassend genoeg niet door.

Dat de Oostenrijkse Conchita Wurst, van wie toch op z'n minst wordt verwacht dat ze zaterdag de top 5 haalt, door was naar de finale werd pas als laatste bekendgemaakt. Tijdens een interview met Wurst in de 'green room' was een zeer luid gejuich vanuit de zaal te horen.

De EBU-functionarissen hadden extra tijd nodig om tot een juiste puntentelling te komen. Er deden geruchten de ronde dat Rusland en Wit-Rusland het optreden van Wurst niet uitgezonden zouden hebben. Het niet uitzenden van een inzending betekent automatische diskwalificatie van het land dat de uitzending weigert. Uiteindelijk werd er tijdens de uitzending geen opmerking over gemaakt, en was Wit-Rusland door.

Overigens zal Nederland zaterdag te zien zijn in de tweede helft van de finale, wat statistisch gezien gunstig is. 'Calm After the Storm' is gemiddeld genomen momenteel de best scorende Songfestivalinzending in de iTunes Sales Charts van Europa, en stond lange tijd bij de 'bookmakers' op de derde plaats om zaterdag de finale te winnen. Na het optreden van Wurst eerder vanavond is de Nederlandse inzending bij de 'bookmakers' verschoven naar de vierde plaats.