‘Voetbalschoenen Uit de Kast!’ is een voetbaltoernooi waar teams bestaan uit zowel homo’s, hetero’s, jongens als meiden en daarmee wordt het statement gemaakt dat iedereen plezier moet kunnen beleven aan voetbal. 

‘In het voetbal draait het om sport en plezier, niet om geslacht, afkomst of geaardheid,’ zegt Kristiaan Schimmel, initiatiefnemer van het toernooi. ‘Voetbal heeft als grootste sport van Nederland een belangrijke maatschappelijke functie, ook in de acceptatie van homoseksualiteit. Met het toernooi willen we vanuit Gay.nl ons steentje bijdragen.’

KNVB
‘Voetbalschoenen Uit de Kast!’ wordt ondersteund door de Nederlandse voetbalbond KNVB. In oktober 2012 heeft de KNVB een actieplan gepresenteerd om homofobie uit het Nederlandse voetbal te bannen. Onder andere voetbalclubs ADO Den Haag en MVV hebben de plannen van de KNVB openlijk gesteund, maar veel clubs hebben zich nog niet over het onderwerp uitgesproken.  

Het toernooi wordt op 22 juni georganiseerd op het sportcomplex van Alcmaria Victrix. Teams kunnen zich inschrijven via www.vudk.nl. Wie dit jaar de symbolische aftrap van ‘Voetbalschoenen Uit de Kast!’ gaan verrichten is nog niet bekend. Voorgaande jaren hebben onder andere minister van Sport Edith Schippers, KNVB-voorzitter Michael van Praag en de Amsterdamse politicus Ahmed Baâdoud hun medewerking hieraan verleend.

Foto: Jan-Willem van der Wal