Bussemakers' departement gaf tussen 2008 en 2011 bijna 300.000 euro subsidie aan de stichting. 'Er zijn vragen gerezen rond de besteding,' verklaart een woordvoerder. 'Als blijkt dat subsidie is besteed aan zaken waarvoor die niet bedoeld was, dan zal het ministerie overgaan tot terugvordering.'

Henk Krol kreeg via een stichting overheidssteun om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten, 18min.eu. In een reactie op de komst van het onderzoek zegt Henk Krol te hopen dat er 'een einde komt aan de onzin die circuleert'. 

Op basis van interne stukken toonde het AD vorige maand aan dat de subsidies in werkelijkheid grotendeels dienden om Krols commerciële bedrijven te spekken.

Ook de curator heeft vastgesteld dat zijn nu failliete ondernemingen, waaronder seksshop GayTel, dreven op belastinggeld.

Het onderzoek is een tegenslag voor Krol, die momenteel 50Plus-kandidaat is voor het Europees Parlement. Ook het ministerie van Onderwijs leidt gezichtsverlies. Het departement honoreerde bijna alle subsidieaanvragen, hoewel er tussen 2008 en 2011 geen enkele interne controle was bij de stichting Vrienden van de Gay Krant. In het bestuur zaten alleen Krol en zijn bejaarde vader. Op die periode concentreert het onderzoek zich.

Bron: AD

Foto: Sebastiaan ter Burg / Wikimedia Commons