Van seks kun je een soa krijgen, zelfs als je het veilig doet. Condooms beschermen heel goed tegen hiv, maar niet tegen alle soa’s. Alleen door je te laten testen weet je echt zeker dat je geen soa’s of hiv hebt. Door je in ieder geval twee keer per jaar te laten testen weet je waar je aan toe bent. En je beschermt anderen: soa’s en hiv worden (veel) minder snel doorgegeven als ze op tijd worden behandeld. En: een hiv-infectie die in een vroeg stadium wordt behandeld schaadt je gezondheid veel minder. Ook worden nieuwe hiv-infecties makkelijk overgedragen. Nog een reden om er op tijd bij te zijn. 

Geen symptomen = geen soa?
Zonder symptomen kun je toch besmet zijn met een soa of hiv. En 1 op de 5 mannen die nog nooit getest is, heeft het afgelopen half jaar risico gelopen op hiv. Dus als je denkt zeker te weten dat je niets hebt opgelopen, bewijs dit dan voor jezelf. Laat je regelmatig testen. Mocht je wel een soa of hiv hebben, dan is er iets aan te doen. Met behandeling houd je jezelf en anderen gezond.

Hiv: vroeg weten, eerder behandelen, iedereen gezonder
Wat hiv betreft: hoe eerder je het weet, en hoe sneller je je laat behandelen, hoe beter de kansen op succesvolle behandeling. Succesvolle behandeling betekent tegenwoordig dat je een goed en lang leven kunt leiden. Maar ook dat de kans dat je het aan anderen overdraagt veel en veel kleiner is geworden. 

Hoe vaak laat je je testen?
Elk half jaar, maar eerder als je denkt een soa te hebben of als je recent risico hebt gelopen op hiv.

Laat je zo snel mogelijk testen als:

  • je onbeschermde seks hebt gehad met iemand waarvan je niet weet of hij een soa of hiv heeft;
  • een sekspartner jou heeft gewaarschuwd dat hij een soa of hiv heeft;
  • je lichamelijke klachten hebt waarvan je denkt dat die wijzen op een soa of hiv. Op Man tot Man.nl vind je alle informatie over soa’s en de symptomen.

Waar laat je je testen? 
De meeste mannen laten zich bij de huisarts testen. Die kent je en is bekend met je medische geschiedenis. Het is dus een vertrouwde omgeving. Wil je je liever anoniem laten testen dan is de soa-poli een goede optie. Bij een soa-poli is het hun expertise, word je geholpen met eventuele vragen over seks en krijg je adviezen. Die counseling is voor veel mensen minstens zo belangrijk als de test zelf. 

Testlab
Bij Testlab van Man tot Man hoef je niet te wachten op een afspraak. Je vult op Man tot Man.nl een formulier in en kunt meteen terecht in een lab bij jou in de buurt. Anoniem, gratis en snel. Helaas is Testlab alleen nog niet overal in Nederland beschikbaar. 

Je soa- en hiv-test is gratis bij GGD, Testlab en huisarts. Bij de huisarts betaal je wel eigen risico.