Ook in Nederland werd niet overal even positief gereageerd. Arie Slob, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, liet zijn teleurstelling blijken middels een tweet. Een columnist van het Parool was verder allermist content. 'En nu moeten we blij zijn omdat we een jaar niet zijn afgegaan? Alsjeblieft, zeg.'

De ophef laat volgens Thomas Neuwirth, beter bekend als Conchita Wurst, zien dat de strijd tegen vooroordelen nog niet gestreden is. Haar baard is dan ook een statement tegen discriminatie en voor tolerantie. Ze gebruikt het ook om in haar privéleven onherkenbaar te blijven. Wat ze zelf is, man of vrouw, laat ze verder in het midden. Ze noemt zich geen man of vrouw, geen hetero of homo, geen transgender. 'Je moet niet een kopie van iemand willen zijn, je moet je jezelf zijn', vindt Wurst. 

In landen als Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland, waar een sterk antihomosentiment heerst, wordt momenteel een campagne tegen Wurst gevoerd. Vooral Rusland maakt het bont. De pro-Russische gouverneur van Charkov zei zondag niet bij 'mensen als Conchita' te willen horen. Russische politicus Vitali Milonov wil het Eurovisie Songfestival zelfs gaan boycotten. 'De deelname van Conchita Wurst, op hetzelfde podium als de Russische artiesten, dat is duidelijk propaganda van homoseksualiteit en spiritueel verval', wauwelt Milonov. Volgens de ultranationalistische politicus Vladimir Zjirinovski is de winst van Conchita het einde van Europa. 'Het is volledig losgeslagen. Er zijn geen echte mannen en vrouwen meer in Europa, alleen maar "Het"' aldus Zjirinovski.  

Ook Russische vicepremier Dmitri Rogozin doet een duit in het zakje. De uitslag 'laat aan voorstanders van Europese integratie zien wat hun toekomst is: een bebaard meisje', bazelt hij op Twitter. Oekraïnse drag act Verda Serduchka, die tweede werd in 2007, heeft wel haar steun betuigd aan de Oostenrijkse winnares. 'Om eerlijk te zijn was ik eerst geshockeerd, maar toen ik het optreden zag dacht ik "waarom niet?" Iedereen wil zich op zijn of haar manier uitdrukken.' (Bron: Huffington Post)

Dan zijn er nog boze Russen, die als protest maar hun baard afschoren. 

Gelukkig zijn er ook leuke inhakers.

En een hilarische Lucky TV:

Inmiddels overwegen prominente politici in Rusland een eigen variant op het Songfestival te organiseren omdat ze niet meer deel willen zijn van het huidigebSongfestival. Na de overwinning van Wurst zou het festijn schadelijk zijn voor de Russische normen en waarden. 

Overigens scoort Wurst juist in Rusland goed in de hitlijsten. Het land gaf Oostenrijk bovendien vijf punten tijdens het Songfestival, terwijl buurland Oekraïne het met vier punten moest doen. Voor wie de veelbesproken diva wil zien optreden; Conchita komt naar Antwerpen deze zomer!