Vorig jaar stonden we nog op de achtste plaats op die index. Nederland is gestegen door de invoering van de Wet Erkenning Genderidentiteit (waardoor je je geslacht gemakkelijker kunt laten veranderen in officiële papieren) en de Wet Lesbisch Ouderschap (waardoor de vrouwelijke partner van een moeder haar kind eenvoudig kan erkennen als ook het hare), aldus een woordvoerster van de verantwoordelijke minister Jet Bussemaker. 

In de top 10 staan verder Noorwegen, Portugal, Zweden, Frankrijk, IJsland en Denemarken. Inmiddels heeft minister Jet Bussemaker tijdens het IDAHO FORUM 2014 in Malta, dé internationale homo-emancipatietop, afspraken gemaakt met haar Europese collega’s over de rechten van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders. Met de ondertekening committeren de Europese ministers zich aan internationale verplichtingen en aanbevelingen ter bescherming van LHBT-rechten.

Op zaterdag 17 mei wordt bovendien wereldwijd aandacht gevraagd voor homohaat en de nare gevolgen daarvan tijdens de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT).

Bron: ANP