Laat je testen!
Hoewel condooms nog steeds de beste manier zijn om de overdracht van nare infectieziekten te voorkomen, is er nog een manier waarop grote winst behaald kan worden: als (homo)mannen zichzelf regelmatig laten testen. Soa Aids Nederland vermoedt dat 90% van de nieuwe infecties veroorzaakt wordt door mensen die niet bij een arts in behandeling zijn, geen medicatie gebruiken en dus besmettelijk zijn. Om nieuwe infecties te voorkomen is het dus heel belangrijk dat je jezelf regelmatig laat testen. Tegenwoordig kan dit snel en anoniem, dus wacht niet tot je klachten krijgt!

Test positief, en nu?

Het is van belang dat als je positief test, je snel start met de behandeling. De behandeling van hiv gaat tegenwoordig erg goed. Met de huidige middelen hoef je nog maar eenmaal per dag medicijnen in te nemen die goed verdragen worden. Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder je behandeld wordt, hoe minder schade het virus op de lange termijn kan aanrichten. En als je succesvol behandeld wordt en dus je pillen goed slikt, bén je niet meer besmettelijk. Als je daar goed mee doorgaat, kun je niemand meer besmetten. Een win-winsituatie dus. 

HIV Focus Centrum DC Klinieken Oud Zuid

In DC Klinieken Oud Zuid is sinds eind 2013 een nieuw HIV Focus Centrum geopend. Onder leiding van internist-infectioloog Arne van Eeden werkt een team van betrokken medewerkers met een eigen visie op hiv-zorg. Zij benaderen hiv niet alleen als ziekte, maar willen met name de nadruk leggen op gezond blijven leven, niet ziek worden en gezond ouder worden. Bij DC Klinieken Oud Zuid kun je ook terecht voor de HIV-sneltest. Die kan anoniem plaatsvinden. De test duurt 20 minuten en je krijgt direct de uitslag. In het voorgesprek wordt de informatie gegeven. Met een vingerprik wordt bloed verkregen voor de (gevalideerde) test en in het nagesprek wordt de uitslag besproken en worden eventuele vervolgstappen genomen. De HIV sneltest kost
€ 25.-. U kunt zich bij het afnemen van een HIV-sneltest ook meteen gratis laten vaccineren tegen hepatitis B.

Voor meer informatie of vragen kun je kijk op: www.dcklinieken.nlOf neem contact op met het team van het Behandelcentrum: Wilma Brokking wbrokking@dcklinieken.nl of Margo Groot mgroot@dcklinieken.nl.

DC Klinieken bestaat uit 12 medisch specialistische centra, waaronder DC Klinieken Oud Zuid in Amsterdam. Elk centrum heeft een eigen aanbod van verzekerde en onverzekerde zorg. Voor meer informatie of vragen, ga naar www.dcklinieken.nl. Of neem contact op met het team van het Behandelcentrum: Wilma Brokking wbrokking@dcklinieken.nl of Margo Groot mgroot@dcklinieken.nl.