Reizen
Hoewel de pride absoluut de moeite van het bezoeken waard is, heeft het nogal wat voeten in de aarde. Er is namelijk al een paar jaar geen betaalbare rechtstreekse verbinding tussen de randstad en Brussel meer. Het lijkt wel alsof ze in België niet te veel Nederlandse toeristen willen, en vice versa. Want tenzij je een Thalys-ticket kunt betalen, heeft een tripje naar Antwerpen of Brussel als gevolg dat je heel secuur je reis moet plannen zodat je nét een overstap in Rotterdam kunt halen, maar in de praktijk komt het er eigenlijk nagenoeg altijd op neer dat je tijdens je reis een negatieve associatie overhoudt aan het altijd bruisende Roosendaal. Te Roosendaal zijn er, afhankelijk van omstandigheden, twee scenario’s mogelijk: keihard rennen om over te mogen stappen op een boemeltrein die ergens in de jaren zestig gebouwd lijkt te zijn (en sindsdien geen sopje meer gezien heeft), óf ongeveer een half uur doorbrengen in het centrum.

Het bruisende treinstation van RoosendaalEenmaal aangekomen in Brussel blijkt de stad toch weer nét iets minder tweetalig te zijn dan altijd wordt gesuggereerd en word je geacht met je koffer op wieltjes over de pittoreske maar onhandige kinderkopjes te slepen. Advies is daarom: as je hotel op meer dan 10 minuten loopafstand van je treinstation is: bestel lekker een Ubertaxi. Als je een beetje een social butterfly bent is het nog gratis ook, want voor iedere vriend die je introduceert aan deze nieuwe taxiservice en die er vervolgens gebruik van maakt, ontvang je tien euro krediet in je account.

Hotel
Als je jezelf écht eens wilt verwennen, boek dan een overnachting in het Pullman hotel boven station Brussel-Midi (Zuid). De kamers zijn belachelijk ruim (ze hebben zelfs een bank), beschikken over een tv die je kunt linken aan je smartphone, een dock-station voor je iPhone, Nespresso-apparaat (geen namaak), erg fijne badkamer en een lekker geurend badproductenassortiment. De hotelbar beschikt overigens over een gave ‘vinoteca’, een wijnmuur waarvan meer dan 19 wijnen per glas worden geserveerd. En zowaar on-demand gay ‘natuurfilms’ op je tv! Het assortiment omvat zeven films, waarvan één lesbische, met de toepasselijke titel ‘Unfaithful’, want als lesbienne is het blijkbaar not-done om porno te kijken. Voor een goed diner voordat je de stad in gaat hoef je ook niet ver te zoeken; het Pullman Hotel heeft een restaurant met heerlijke gerechten en de beste bearnaisesaus die je ooit hebt gegeten.

Het chique Pullman-hotelFuse Club, waar La Demence meestal gehouden wordt, bevindt zich overigens op loopafstand van het hotel (± 10 min.) Samen met Fuse Club biedt het Pullman Hotel een handige package deal (vanaf € 109 voor een eenpersoonskamer en € 119 voor een tweepersoonskamer), gelding van zaterdag op zondag. Incl. free upgrade naar een Superior kamer, een VIP ticket voor La Demence én een late checkout tot 16:00 uur, wat goed van pas komt na een heftige avond feesten. De package deal is beschikbaar voor boekingen via www.pullmanhotels.com/7431 met de code PUL601.

Beursplein
Hoewel het officiële prideprogramma inmiddels twee weken behelst, kwam Brussel pas écht massaal op de been tijdens de pride-optocht die op zaterdag door de stad trok. De datum van de parade viel dit jaar mooi samen met IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia), waar uiteraard aandacht voor gevraagd werd. Op het Beursplein, het startpunt van de optocht, gaf onder andere Alan De Bruyne, coördinator van de pride, een speech op de trap van de Beurs van Brussel. ‘Negentien jaar geleden hadden we een podium zonder één enkele politicus. Ondertussen hebben we stap voor stap meer steun verworven. Het resultaat is dat een aantal van onze belangrijkste eisen nu een feit zijn.’ De organisatie heeft alle deelnemers van de pride en parade een charter laten ondertekenen met de volgende drie punten: 

  1. vóór volledige gelijkheid;
  2. tegen elke vorm van discriminatie tegenover holebi’s en transgenders;
  3. acties tegen elke vorm van holebi- fobie en transfobie.

Na de speech werd traditiegetrouw de pride geopend door La Diva Live, die het nummer ‘Imagine’ van John Lennon ten gehore bracht (en een niet onverdienstelijke vertolking van ‘Let it go’ uit Disneyfilm Frozen). Tegelijkertijd werden 72 witte ballonnen de lucht in gelaten, die de 72 landen waar homoseksualiteit nog bij wet verboden is vertegenwoordigden. Het Beursplein is tevens het einde van de parade, en wat opvalt is dat, in tegenstelling tot bij veel andere prides, er niet alleen door LHBT’s en hun vrienden feest wordt gevierd. Het feest op het Beursplein is écht voor iedereen en dat is mooi om te zien.

Parade
Mede dankzij het uitermate fijne weer trok de parade dit jaar meer dan 100.000 toeschouwers! Het was zoals ieder jaar weer een bonte stoet, waarin mensen meeliepen uit alle lagen en niches van de samenleving: van studentenverenigingen, tot clubs, tot dragqueens, tot politieke partijen (met als uitblinker de eenhoorn van Groen).

Pascal Smet (sp.a), minister van Jeugd, Onderwijs, Gelijke Kansen en Brussel, liep ook mee in de paradeHumanistische organisatie De Mens deelde tijdens de parade roze kartonnen Poetin-maskers uit, en riep toeschouwers op om het masker op te zetten als protest tegen het stereotiep denken. Met als gevolg dat het langs de route van de parade soms leek op die enge scène uit Being John Malkovich, maar dan dus met Vladimir Poetin. Ook Pascal Smet (sp.a), minister van Jeugd, Onderwijs, Gelijke Kansen en Brussel, deed mee aan de optocht. Niet op een wagen of in een comfortabel zitje, maar gewoon te voet met een groot spandoek.

Party

Aan de vooravond van de paradedag vond een speciale pride-editie van La Demence plaats: een bloedhete avond met bloedhete mannen (dames zijn helaas niet welkom). Onder andere Wilfried (DE), Chris Bekker (DE), Paul Heron (UK), Dikky Vendetta (NL) en Mister Mola (BE) zorgden voor opzwepende beats. La Demence is en blijft toch een beetje de koning onder de circuit party’s in de Benelux.

Voor een avondje heet mannenvlees is en blijft La Demence the place to be © Jean-Pol LejeuneOp de zaterdagavond waren er maar liefst drie grote feesten. Catclub and Friends in de Magdalenazaal, het Antwerpse Extravaganza in de Tentation en het door Mister B. gesponsorde Revelation in de Bazaar. Onze unanieme favoriet was toch echt het theatrale Extravaganza: deze reiseditie van het Antwerpse feest vond plaats in samenwerking met Brussels vrouwenfeest Velvet 69, wat zorgde voor een heerlijk gemengd publiek. Het publiek werd aangevuld door een groepje performance actors die duidelijk met z’n allen een kostuumwinkel hadden geplunderd. Zo dansten we onder andere met een drietal geisha’s, een tweetal cowboys, een zombiemilitair en een vrouwelijke tambour-maître die haar fanfare was kwijtgeraakt. De klapper op de vuurpijl was echter een dragqueen met spatzuivere vocals die regelrecht uit de New Yorkse clubscene leek geplukt. Als RuPaul aanwezig was geweest, had ze deze dame linea recta laten overvliegen voor het volgende seizoen van Drag Race. Niet in de laatste plaats vanwege haar fenomenale vertolking van Ru’s doorbraakhit ‘Supermodel’.

Hieronder vind je een gezellig fotoverslag van het Pride-weekend. Geniet van de beelden en hopelijk zijn jullie er, net als wij, volgend jaar weer bij!

'U heeft het wel heet in dat leer of niet', 'Ja, 't is me wat'. 'Zal ik een leuk fotootje van u schieten om het leed te verzachten?'. 'Ja dat lijkt me fijn'Alan De Bruyne, coördinator van de Pride, gaf een inspirerende speech op de BeursGroen blonk uit in originaliteit met haar praalwagen met eenhoornDeze diva zette de zaal op z'n kop tijdens Extravaganza met haar heerlijke 80s-mc skillsDoor haar zonnebril was iedereen een beetje gayCousin It (van de Addams Family) zette de boel letterlijk en figuurlijk op stelten.Blikwerpen was nog nooit zo bevredigendHet viezige boemeltreintje dat je van Roosendaal naar Antwerpen vervoert. Een flesje bacteriedodende handgel is geen overbodige luxeKijk Roosendaal, zo kan een boemeltreintje er ook uitzien. Stuk gezelligerIn de Rue du Marché au Charbon was het gigadruk en gigagezelligOok Mister Gay Vlaanderen 2013 Tom Goris was aanwezig, met sjerp en alLuttele seconden geleden gleed haar eveneens vrij ordinaire vriendinnetje van de wagen af, nadat ze trachtte op het dak te staan. Volgende keer zullen we onze camera nog sneller tevoorschijn proberen te trekkenLater op de avond kwamen we de tambour-maître tegen die deze stoet was kwijtgeraaktLa Diva Live opende de parade met het nummer 'Imagine' van John LennonWie zou eerder zijn geweest, zij of ConchitaWeer of geen weer, zij zou in ieder geval geen last hebben gehad van een bad hair day met haar gezellige foam-kapselWe twijfelde een klein momentje of dit misschien de echte Conchita was, maar zij leek ons toch niet het type om haar satijnen beddengoed om te toveren tot jurk op zo'n bloedhete dagWaar is dat feestje?Volgende keer wel even het foldertje met de juiste zijde omhoog hè?Zo zie je maar weer, deze pride is een feestje voor jong en oud, groot en kleinPoetin moest het flink ontgelden tijdens deze pride paradeWij lusten wel pap van haar. Ongetwijfeld de meest smakelijke dragdiva die we tegenkwamenTekst: Martijn Kamphorst & Martijn Tulp / Beeld: Martijn Kamphorst