Vooral hersenkern amygdala zou sterker worden wanneer homoseksuele mannen de vaderrol op zich nemen. Dit deel van de hersenen is betrokken bij de verwerking van sterke emoties.  

De onderzoekers maakten hersenscans van 20 heteroseksuele moeders, 21 heteroseksuele vaders en 48 homoseksuele vaders. De deelnemers hadden op het moment van het onderzoek een stabiele relatie.

De proefpersonen keken tijdens het maken van de hersenscans naar beelden van zichzelf, die waren gemaakt op momenten dat ze hun kinderen verzorgden.

Op die manier wilden de wetenschappers onderzoeken hoe de hersenen van de deelnemers reageerden op de zorgtaken.

Uit het onderzoek blijkt dat de moeders bij het kijken naar de beelden verhoogde activiteit te vertonen in de amygdala. Waarschijnlijk reageren ze daardoor sterker op bijvoorbeeld gehuil van een baby.

De heteroseksuele vaders vertoonden vooral een verhoogde activiteit in hersengebieden die worden geassocieerd met logisch redeneren en sociale interactie.

Bij de homoseksuele vaders waren deze gebieden ook actiever. Maar daarnaast reageerde ook hun amygdala verrassend sterk. Hun brein lijkt daarmee zowel typisch mannelijke als vrouwelijke reacties te vertonen op het ouderschap.

Volgens Feldman toont haar onderzoek aan dat twee homoseksuele vaders biologisch gezien net zo goed in staat zijn om een kind te verzorgen als een heteroseksueel stel.

Bron: Physorg.com