Het wetsvoorstel kwam van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks. Deze wet gaat als laatste van het Roze Stembusakkoord naar de Eerste Kamer, waar gistermiddag de initiatiefwet Dijkstra/Schouw tegen de weigerambtenaren werd behandeld.

Woensdag 21 mei werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over het wetsvoorstel omtrent de wijziging van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). Gay.nl sprak toen met D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp over dit debat. 

'De "enkele-feitconstructie" laat nog te veel onduidelijkheid bestaan over de vraag wat zogenaamde "bijkomende omstandigheden" zouden kunnen zijn', verklaart Bergkamp. Een instelling mag een medewerker niet ontslaan omdat deze homoseksueel is, maar wel vanwege "bijkomende omstandigheden". Wat deze zijn, is niet duidelijk. En dat gaf voorheen ruimte voor discriminatie.'

Zwaard van Damocles
Het COC strijdt al 20 jaar tegen de enkele-feitconstructie, sinds het artikel in 1994 werd opgenomen in de Algemene wet gelijke behandeling. In 2009 tekenden 30 duizend mensen een COC-petitie tegen het wetsartikel.

‘Dit is een grote overwinning voor lesbiennes, homo’s en bi’s op religieuze scholen’, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de steun in de Tweede Kamer. ‘Als deze wet in werking treedt, hangt hen niet langer het zwaard van Damocles van ontslag of weggestuurd worden boven het hoofd. We bedanken de indieners en zien de stemming met vertrouwen tegemoet. We hopen dat ook de senaat snel met het voorstel instemt.’

Het wetsvoorstel om de enkele-feitconstructie te schrappen maakt deel uit van het Roze Stembusakkoord dat op 3 september 2012 is gesloten is door de niet confessionele partijen. In dit akkoord spraken D66, VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks, de PvdD en 50PLUS af om na twee kabinetten van stilstand vijf belangrijke maatregelen ter bevordering van homo- en transgenderemancipatie te regelen.