Ieder jaar wordt de Voorzitter van de Algemene Vergadering verkozen door de leden van de Algemene Vergadering. Dit jaar mocht Afrika kandidaten aandragen. Er zijn echter geen andere kandidaten, waardoor Kutesa als vertegenwoordiger van Oeganda zonder concurentie en zonder verkiezing voorzitter zal worden.

Onder het bewind van Oegandese president Yoweri Museveni, die met een recente antihomowet zelfs praten over homoseksualiteit strafbaar maakte, heeft Kutesa zich openlijk geuit tegen homoseksualiteit. 'Wij gedogen geen promotie van en uiting [van homoseksualiteit], omdat we dat verkeerd achten voor onze jongeren en omdat het in strijd is met onze cultuur', aldus Kutesa.

Ook wordt Kutesa al langere tijd verdacht van corruptie. In 2012 heeft het Verenigd Koninkrijk financiële hulp aan Oeganda beëindigd naar aanleiding van mogelijke geldverduistering door de president en zijn ministers.

Ondanks zijn bekende verleden en politieke agenda zal Kutesa zijn positie als hoofd aan de congrestafel innemen. Er zijn al meerdere acties gestart om te voorkomen dat Kutesa aantreedt. Wil jij je stem laten horen? Onderteken dan de petitie op Change.org.

Bron: The Guardian