Dordrecht Pride was vorig jaar al niet heel bont, maar deze tweede editie bleek nog knusser. Zo troffen we bijvoorbeeld geen hoofdpodium aan en waren er beduidend minder activiteiten dan het jaar ervoor. ‘We vinden het prettig dat het een intiem festival is, maar dit jaar was er helaas ook minder subsidie beschikbaar’, verklaart organisator Lenskens.

Klein maar fijn was het motto, want ook dit jaar was het Dordtse LHBT-event ontzettend gezellig en vrolijk. Hoogtepunten waren onder andere het 'Homohuwelijk voor één dag' en Queerzijde, een expositie van hedendaagse en internationale kunst rondom de vermoedelijk biseksuele escapades van Koning Willem II.

Keertje trouwen?
In de prachtige St. Jacobskapel, die speciaal voor de gelegenheid roze aangekleed was, konden gay- en heterostellen, maar ook gewoon vrienden en vriendinnen, elkaar het jawoord geven. Er was een heuse trouwambtenaar aanwezig om de stelletjes in de echt te verbinden. Ook kregen alle newlyweds een trouwakte en was er een professionele fotograaf aanwezig voor de schattige trouwkiekjes.

Queerzijde van Dordrecht
Speciaal voor het prideweekend stelde Jan van Stralen van Groningse galerie MooiMan de tentoonstelling Queerzijde samen in de historische Berckepoort. De prachtige schilderijen en beelden sluiten mooi aan op de Willem II-tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Volgens bezoeker Ad is de expositie een cruciaal onderdeel van het knusse prideweekend. ‘Mensen zijn hier over het algemeen niet heel tolerant tegenover homo’s en lesbiennes, dus er is niet veel ruimte voor dit soort bijzondere, gay-getinte kunstwerken.’ Bezoeker Jan vult aan: ‘Dordrecht is niet bepaald een homovriendelijke stad. Juist daarom is dit evenement zo belangrijk.’ Queerzijde-organisator Van Stralen vindt het dan ook spijtig dat burgemeester Arno Brok en directeur van het Dordrechts museum, beiden gay, hun gezicht niet hebben laten zien tijdens het prideweekend. ‘Juist zulke prominente mensen zouden zichtbaar moeten zijn tijdens een roze festijn als dit.’

Galeriehouder Jan van Stralen

Een roze boost kan Dordrecht dus goed gebruiken, zo vindt ook 19-jarige student Jeffrey. ‘Vorig jaar was ik vrijwilliger, maar dit keer vooral bezoeker. Ik vind het een heel mooi initiatief en vind het ook zonde dat er dit jaar minder geld beschikbaar werd gesteld door de gemeente.’

Roze in Blauw 
Tussen alle gezellige activiteiten stond op de roze markt ook een stand van de politie. Daar deelden medewerkers van LGBT-politienetwerk Roze in Blauw folders uit met een speciaal telefoonnummer dat LHBT’s kunnen gebruiken om melding te maken van discriminatie of andere incidenten. ‘We merken dat er opmerkelijk weinig meldingen van incidenten komen uit Dordrecht. We willen daarom met dit speciale meldpunt aangifte doen makkelijker en laagdrempeliger maken’, vertelt medewerkster Kim. Het telefoonnummer 0800-7444477 is 24 uur per dag beschikbaar en speciaal in het leven geroepen voor LHBT’s uit de omgeving van Rotterdam en Dordrecht.

Net als vorig jaar was er ook dit jaar een Stilettorun, een wedstrijdje voor waaghalzen op hakken.

Stilettorun

En voor de laatste keer kon er worden afgestruind op het festivalmarktje in het centrum.

Het prideweekend werd, zoals het hoort, afgesloten met een heerlijke regenboog-laagjestaart.

TEKST: Naz Taha BEELD: Naz Taha, Lennart Lenskens