Met de nieuwe wet is het verboden om 'studenten, werknemers en zorgbehoevenden met hiv te belemmeren in hun studie, werk of het krijgen van gezondheidszorg', zo meldt het Aids Fonds. Ook is het nu strafbaar om iemands hiv-status zonder toestemming bekend te maken aan derden.

Het aantal mensen in Brazilië met hiv of aids wordt geschat op meer dan 600.000. Door de slechte sociale positie ondervinden veel LHBT's nog stigmatisering en fysiek geweld. Angst voor discriminatie leidt ertoe dat LHBT's het opzoeken van gezondheidszorg vermijden en daardoor kwetsbaarder zijn voor het oplopen van hiv.

Op het gebied van LHBT-rechten zijn Brazilianen al langere tijd op de goede weg. Eerder werd het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Vorige maand was er nog een massaprotest tegen homohaat in Sao Paolo. De nieuwe wet werd gevierd tijdens een evenement van de Zero Discrimination campagne van UNAIDS. De campagne promoot het elimineren van discriminatie en het recht op een humaan bestaan.

Bron: Aids Fonds