De kleine groep gereformeerden namen aanstoot aan Roy Donders' achternaam. 'Donders' zou namelijk verwijzen naar de duivel, wat slecht is om te gebruiken voor een promotieactie. Daarnaast was ook zijn geaardheid een minpunt voor de klagers.

Al snel werd duidelijk dat veel Barnevelders juist tegen het verwijderen van promotie in de supermarkt waren. Zij organiseerden een ‘DondersRun’, die gelopen, gerend en gefietst kon worden. De meeste mensen die aan de actie meededen, respecteren de overtuigingen van hun strenger gelovige mede-Barnevelders. Zij vinden het echter ook belangrijk dat iedereen elkaar in hun eigen waarde laat. 'Er wonen echt wel veel gereformeerden in Barneveld, maar we hebben hier ook zat lesbische dames en homoseksuele heren, zoals overal’, aldus twee fietsende deelneemsters.

De route was uitgestipeld langs de lokale Jumbo, maar niet de kerk. 'Het is niet de bedoeling de hele boel op stang te jagen', meldde organisatrice Samantha Bos van te voren. Aan de actie deed ongeveer de helft van de 125 verwachte deelnemers mee. 

Bron: GayOkay