De openingsscène van The Birdcage is lekker dramatisch. We zien een aantal drags in een gaybar midden in een heerlijke vertolking van 'We Are Family'. Ondertussen verloopt het achter de schermen allemaal minder feilloos. Een van de prominente artiesten weigert op te treden. Deze opening zet meteen de toon voor de rest van de film. We maken kennis met nachtclubeigenaar Armand (Robin Williams) en zijn hysterische echtgenoot Albert (Nathan Lane), parttime drag met een minderwaardigheidscomplex. Hun zoon Val besluit zich op 20-jarige leeftijd te verloven met de 19-jarige Barbara (Ally McBeal!!!). En laat deze Barbara, ook wel Barbie, nou nét de dochter zijn van een ultraconservatieveve senator (Gene Hackman). Val besluit vader Armand te vragen om zich voor een keer voor te doen als hetero. Tegen al zijn principes in, gaat Armand toch akkoord met zijn zoons verzoek.

Uitbundige homo meets über-Republikein
The Birdcage wordt vooral gekenmerkt door de wisselwerking tussen stereotype, maar totaal tegenovergestelde personages. Lane is in zijn rol als melodramatische travestiet opvallend ingetogen voor zijn doen. Verder schittert Hackman als typisch conservatieve Republikein Kevin Keeley, die niets moet weten van de extravangante levensstijl van het homopaar.

Scherpe dialogen
Lanes vertolking van Albert is fenomenaal. Zijn uitbundige spel staat lijnrecht tegenover dat van de snobistische Hackman. Vooral de conversaties tussen Lane en Williams zorgen voor hilarische momenten:

Albert: Don't give me that tone!
Armand: What tone?
Albert: That sarcastic contemptuous tone that means you know everything because you're a man, and I know nothing because I'm a woman.
Armand: You're not a woman.
Albert: Oh, you bastard!

Nominaties en prijzen
De theatrale aankleding van sommige scènes geeft de film lekker veel sfeer. Niet voor niets sleepte Mike Nichols’ komedie een Oscarnominatie in de wacht voor de weelderige art-direction. De film ontving verder twee Golden Globe nominaties voor beste komedie en beste acteur in een komedie (Nathan Lane), een American Comedy Award voor beste hoofdrolspeler (Lane) en beste bijrolspeelster (Dianne Wiest) en een Screen Actors Guild Award voor de voltallige cast.

The Birdcage is een heerlijke gniffelkomedie. Het verhaal verdient niet de originaliteitsprijs, maar toch boekte de film wereldwijd groot succes, wat bovenal te danken is aan Nichols’ uitzinnige regie.

Robin Williams is 63 jaar geworden.

TEKST: Naz Taha