Het recente onderzoek is verricht door het Iraanse Ministerie van Onderwijs. Hoewel op homoseksualiteit de doodstraf staat, toont het onderzoek aan dat 17,5% van de mannelijke en vrouwelijke middelbare scholieren aangeeft homoseksueel te zijn. Ook blijkt dat 74% van de studenten heteroseksuele relaties heeft gehad, terwijl ook heteroseksuele seks buiten het huwelijk strafbaar is.

Volgens het rapport zijn prostitutie, seks buiten het huwelijk, masturbatie en homoseksualiteit allemaal het gevolg van onvermogen van de jeugd om 'degelijke seksuele relaties' te hebben, aangezien de hoge kosten en sociale verwachtingen van het huwelijk. Het rapport is opgesteld door Hossein Alizadeh, Midden-Oosten- en Noord-Afrika- coördinator voor de International Gay and Lesbian Human Rights Commission.

Als oplossing komt het rapport met het gesimplificeerde 'tijdelijke huwelijk', waarmee jongeren legaal heteroseksuele seks kunnen hebben. Het is toegestaan onder Iraanse wetgeving, maar het wordt afgekeurd door de Iraanse bevolking. Homoseksualiteit blijft nog altijd verboden.

Bron: GayStarNews