Het Huis van Afgevaardigen in Luxemburg heeft gisteren gestemd over een voorstel om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht en discriminatie gebaseerd op seksuele oriëntatie te beëindigen. Eerder werd er nog een vreemd voorstel tot een referendum ingediend, maar met 56 stemmen voor en 4 stemmen tegen is Luxemburg het zeventiende land dat openstelling van het huwelijk in de nationale wetgeving vastlegt.

Nadat in 2013 de huidige parlementscoalitie gevormd was, had minister-president Xavier Bettel al aangegeven dat de nieuwe wetgeving ingevoerd zou worden. Hoewel in Frankrijk veel protest tegen het 'homohuwelijk' uit religieuze hoek kwam, heeft Aartsbisschop Jean-Claude Hollerich van Luxemburg publiekelijk geen protest gemaakt. 

Boris Dittrich, directeur van Human Rights Watch en oud-D66-leider, is blij met deze overwinning en hoopt dat 'andere Europese landen ook spoeding handelen om gelijkheid van het huwelijk te verzekeren'. Op dit moment kunnen koppels van hetzelfde geslacht trouwen in Nederland, Luxemburg, België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, Ijsland, Argentinië, Denemarken, Frankrijk, Brazilië, Uruguay, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Ook verschillende (deel)staten in Mexico en de Verenigde Staten staan het 'homohuwelijk' toe.

Bron: Human Rights Watch