Voetbalschoenen Uit de Kast is een laagdrempelig voetbaltoernooi waar homo, hetero, man en vrouw in gemengde teams een toernooi spelen. Hiermee wordt aangetoond dat het voor plezier en prestatie niet uitmaakt welke geaardheid, afkomst of geslacht je hebt. 

Danny Hesp, ex-prof van onder meer AZ en Ajax, is momenteel voorzitter van de spelersvakbond VVCS. Hij was ook betrokken bij het actieplan tegen homofobie in het voetbal dat in 2012 door de KNVB is gepresenteerd. 

Kristiaan Schimmel, initiatiefnemer van ‘Voetbalschoenen Uit de Kast!’, is trots op de aanwezigheid van Hesp: “Als voorzitter van de vakbond voor profvoetballers in Nederland zit hij op een positie waarin hij spelers kan beschermen als ze besluiten uit de kast te komen. Juist daarom is het zo goed dat Danny zich sinds het onderwerp homo-acceptatie bij de voetbalbond op de agenda staat, duidelijk heeft uitgesproken als tegenstander van homofobie in het voetbal.” Hesp neemt om 10.45u de symbolische aftrap samen met Lili Brouwer, de officiële homo-ambassadeur van de gemeente Alkmaar.

‘Voetbalschoenen Uit de Kast!’ vindt zondag voor de derde keer plaats. Eerdere edities deden Amsterdam en Utrecht aan.