De Amerikaanse president Barack Obama wordt al maanden geacht actie te ondernemen tegen Oeganda wegens de antihomowetgeving. Sinds de invoering van de wet, staat er een levenslange celstraf op homoseksualiteit. De Amerikaanse overheid heeft ervoor gekozen om te snijden in de financiële steun aan de Oegandese overheid en om meer financiële ondersteuning te bieden aan particuliere organisaties.

Hierop volgend heeft Oegandese president Yoweri Museveni een budgetvoorstel opgesteld waardoor zelfs de belastingen op voedsel en water verhoogd zullen worden. Terwijl de bevolking woedend is over de verhogingen, blijven de media artikelen publiceren waarin LHBT's worden zwartgemaakt. Volgens de Oegandese activist Edwin Sesange bestaat het risico dat LHBT's het doelwit van de woede worden. 'Zodra Oegandezen horen dat de VS financiële steun stopzet en de overheid de belastingen verhoogt, zullen er rellen ontstaan. Tegen ons', aldus Sesange.

De Oegandese overheid zal nog moeten stemmen voordat het nieuwe voorstel ingevoerd wordt. Deze stemming zal waarschijnlijk in september plaatsvinden.

Bron: GayStarNews